Šta se to desilo u Banjaluci? Demo bendovi ljuti zbog otkazanog finala, organizatori kažu da drugačije nije moglo…

0
417
Eho radar/Photo: Demofest Press
Oglasi

Odlukom stručnog žirija, prvo mesto i produkcija studijskog albuma u iznosu od 5.000 evra, otišla je u ruke demo benda Eho Radar iz Prijedora i Banjaluke.

 

Završnicu ponovno pokrenutog banjalučkog Demofesta obeležili su – problemi.

Posle dve večeri na kojima su se birali finalisti Demofesta, direkcija banjalučkog Demofesta je u subotu objavila službeno saopštenje da se finalno veče tog dana neće održati uz sledeće obrazloženje:

“Zbog mogućnosti pojave novih padavina u narednih nekoliko časova, organizator Demofesta je odlučio otkazati nastupe demo bendova tokom finalne večeri, a festival otvoriti revijalnim dijelom programa. Važno je naglasiti da je žiri ovogodišnjeg festivala donio odluku da pobjednike Demofesta 2023 proglasi na osnovu njihovih nastupa tokom dvije polufinalne večeri. Tako da, tri najbolja benda koja dobijaju nagrade u vrijednosti od 5.000, 2.000 i 1.000 evra biće proglašeni večeras, kada će biti dodijeljena i nagrada “Plavi bas” za najboljeg basistu među takmičarima. Pošto će najavljena kiša nakratko zaustaviti početak festivala i onemogućiti nastupe demo bendova, kapije tvrđave Kastel za sve posjetioce će biti otvorene od 21 čas, kada se najavljuje stabilizacija vremenskih prilika i prestanak padavina, dok muzički program počinje u 21.30 h.

Na main stageu festivala, gde su se obično održavale finalne večeri, su tako za subotu bili najavljeni Laibach, Parov Stelar i Kiril Džajkovski, dok su na Summer Stageu bili najavljeni Macha Ravel, Bojana Vunturišević, Sunshine, Nipplepeople, Pocket Palma, Roni Size i Mkdsl.

Na službenim stranicama Demofesta se posle prestanka kiše koja nije omela večernje planove pojavilo i nekoliko komentara u kojima se zahtevalo da se vrate nastupi demo bendova nauštrb satnice “revijalaca”, s obzirom na to da se ipak radi o festivalu demo bendova. Međutim, do toga nije došlo.

Potom se po društvenim mrežama proširila vest da su demo bendovi odlučili da bojkotuju odlazak na proglašenje pobednika jer im je uskraćeno finalno veče na kome je trebalo da sviraju. Takođe se navodilo da je direkcija “odlučila da pojača revijalni deo” nauštrb najvažnije momenta festivala, uz opasku da su “demo bendovi morali sami da pokriju troškove puta kako bi nastupili”.

Organizatori se nisu oglasili sve do danas. Danas je u Domu omladine održana četvrta i poslednja konferencija za medije povodom dodele nagrada pobednicima ovogodišnjeg izdanja Demofesta. Odlukom stručnog žirija, prvo mesto i produkcija studijskog albuma u iznosu od 5.000 evra, otišla je u ruke demo benda Eho Radar iz Prijedora i Banjaluke.

Drugoplasirani bend je LoM iz Koprivnice, koji su osvojili studijsku opremu u vrednosti 2.000 evra, dok su treće mesto i po 1.000 evra dobili bendovi Škofja Loka i Razvigor.

Tradicionalnu nagradu “Plavi bas” dobio je basista grupe Neki reperi, Ivan Tadin.

Demofest banjaluka komferencija za medije /Photo: Demofest Press

Na konferenciji za medije prisustvovali su članovi stručnog žirija, koji su se još jednom obratili prisutnima i nagrađenim demo bendovima te se osvrnuli na noć koja je sada iza nas.

– U svoje lično ime, mogu da kažem da od svih dosadašnjih izdanja Demofesta ovaj je bio organizaciono najteži zbog potpuno nepredvidivih situacija koje se tiču vremenske prognoze koja se mijenjala iz sata u sat. S druge strane, saglasni smo svi koji smo deo stručnog žirija da smo imali najbolje izdanje demo bendova – izjavila je organizatorka festivala Brankica Janković.

Demofest banjaluka komferencija za medije /Photo: Demofest Press

Osvrnula se i na novonastalu situaciju u kojoj, zbog okolonosti i nevremena demo bendovi nisu uspeli da nastupe i je rekla kako je to bilo jedino moguće rešenje.

A koliko je bila teška odluka pri izboru najboljeg demo benda odgovorila je druga dama stručnog žirija, umetnica Zoe Kida.

Demofest banjaluka komferencija za medije /Photo: Demofest Press

– Nama je bilo izuzetno teško da odaberemo najbolje bednove s obzirom na to da dosta njih ni ne zvuče kao demo. Velika je konkurencija bila i stvarno smo se potrudili da napravimo pravi izbor uzevši u obzir sve okolnosti.

Član žirija Branislav Bane Antović kazao je selekcija bila je jako raznolika žanrovski šo ga je prijatno iznenadilo i oduševilo.

– Važno je reći da smo imali priliku da sve bendove čujemo u ravnopravnm odnosu na istoj bini. Naravno da bi možda neko u finalu izveo neku drugu pesmu i bio bolji. Što se tiče same selekcije ona je bila šarolika. Siguran sam da postoje izvođači sa ovog Demofesta koji će možda već sledeće godine biti na glavnoj bini – rekao je Antivić dodajući da je veoma važno za Banjaluku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu što se ovaj festival napokon vratio.

Demofest banjaluka komferencija za medije /Photo: Demofest Press

Na ovo se nadovezao i sledeći član žirija Zoran Marković Zonjo, navodeći da Demofest nije samo bitan za grad Banjaluku, nego za sve krajeve našeg govornog područja odakle su došli demo bendovi.

– Suština ovog festivala je platforma koja se da daje novim bendovima. Sjajan momenat je i taj što je ove godine festival doveo ovako zvučna revijalna imena sa kojim mladi dele binu. Tu smo i mi sa dugogodišnjim iskustvom da pomognemo ovim bendovima- rekao je Zonjo.

Demofest banjaluka komferencija za medije /Photo: Demofest Press

On se osvrnuo i na nezadobvoljstvo pojedinih predstavnika demo bendova koji su se u jednom trenutku se osetili povređeno i zaboravljeno posle otkazivanja njihovog nastupa tokon zadnje večeri festivala, rekavši da mu je jedino žao što ove godine mladi bendovi nisu razumeli gde dolaze i šta to ustvari organizatori kroz Demofest pokušavaju da urade.

Demofest banjaluka komferencija za medije /Photo: Demofest Press

Konačno, na konferenciji zaa medije naglađeno je i da je pored tri dana festivala organizovan je i zanimljiv dnevni program “Kontakt na Demofestu” koji je u Banjaluku doveo nrojne profesionalce iz muzičke industrije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime