Šta nas sve čeka na 26. Festivalu evropskog filma Palić… Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi stižu u Srbiju

0
255
Oglasi
Evropski film VARDA BY AGNES//Photo: Palić Film Festival
Evropski film VARDA BY AGNES/Photo: Palić Film Festival

Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju “Eco Dox” koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline. Od ove godine, program posvećen dokumentarnim filmovima proširen je selekcijom “Novi evropski dokumentarni film” što, prema rečima organizatora, predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival.

Selekcija “Novi evropski dokumentarni film” obuhvata 5 filmskih ostvarenja iz svih delova Evropepo izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”, a sve projekcije počinju u 19 časova.

U nedelju, 21. jula publika će moći da pogleda film “Varda od Anjes” (Agnčs Varda and Didier Rouget) o profesionalnom životu nedavno preminule i višenagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Sledeće večeri, u ponedeljak, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije “Bez udarca” (Alexe Poukine) o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula na programu je film “Gde si Žoao Žilberto?” (Georges Gachot), dok će u sredu, 24. jula publika moći da uživa u filmu “Wongar” srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac “Proslava” (Olivier Meyrou) o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

Selekcija “Eco Dox” koja obuhvata ekološke dokumentarne filmove pokrenuta je 2008. godine u skladu sa činjenicom da živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na životnu sredinu i planetu Zemlju sa jedne strane, i rastuća svest o potrebi aktivizma u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode s druge strane. Ove godine program broji šest ostvarenja po izboru selektora Igora Toholja. Filmovi će se prikazivati od 21. do 26. jula u Filmskom klubu (II ulaz, prizemlje Otvorenog univerziteta Subotica) sa početkom u 17.30 za sve projekcije.

Eco doc Heroj ovaca/Photo: Palić Film Festival
Eco doc Heroj ovaca/Photo: Palić Film Festival

U nedelju, 21. jula selekciju će otvoriti austrijski film “Zelena laž” (Werner Boote). Sutradan, u ponedeljak 22. jula biće prikazan nemački dokumentarac “Nebo, zemlja i čovek” (Caroline Reucker). Projekcija italijanskog dokumentarca “Sojalizam” (Stefano Liberti i Enrico Parenti) održaće se u utorak, 23. jula, dok će u sredu, 24. jula, publika moći da uživa u holandskom ostvarenju “Heroj ovaca” (Ton van Zantvoort). Dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić “Speleonaut – Pod kamenim nebom” biće prikazan u četvrtak, 25. jula, dok će ovogodišnju selekciju zatvoriti film “Dobrodošli u Sodomu” (Florian Weigensamer, Christian Kro¨nes ) u petak, 26. jula.

kratki film KAPITALISTIS/Photo: Palić Film Festival
kratki film KAPITALISTIS/Photo: Palić Film Festival

Projekcije filmova iz selekcije SHORT MATTERS, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaće se ubioskopu Abazija od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13 časova. U sredu, 24. jula publika će imati priliku da pogleda sledeće filmove: portugalski film “Akvapark” (Ana Moreira), film “Potpisao sam peticiju” (Mahdi Fleifel) britansko-nemačko-švajcarske koprodukcije, francuski film “Beg” (Laëtitia Martinoni), nemačko kratkometražno ostvarenje “Kontejner” (Sebastian Lang), kao i film “Oni koji žele” (Elena López Riera) u koprodukciji Švajcarske i Španije. Sutradan, u četvrtak, 25. jula biće prikazani bugarski film “Stid” (Petar Krumov), britanski kratki film “Kolika je šteta” (Heather Phillipson), film “Oslobodite pse” (Manue Fleytoux) u koprodukciji Francuske i Belgije, italijansko-francuski film “Godine” (Sara Fgaier) i film gruzijsko-letonske koprodukcije “Zarobljenik društva” (Rati Tsiteladze). Poslednje večeri prikazivanja filmova iz ove selekcije, u petak, 26. jula s početkom u 13 sati biće prikazani ukrajinski film “Matura ’97” (Pavlo Ostrikov), belgijski film “Gnu Wildebeest” (Nicolas Keppens, Matthias Phlips), nemačko kratkometražno ostvarenje “Burkina Brandenburg Kompleks” (Ulu Braun), film “Kapitalizam” (Pablo Muńoz Gomez) u francusko-belgijskoj koprodukciji, a holandski film “Meryem” (Reber Dosky) zatvoriće ovu selekciju.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime