Šta je to Džon Lenon kriv poljskim političarima, pa hoće da mu oduzmu ulicu u Varšavi?!

0
249
Oglasi
Ulica Džona Lenona, Varšava/Photo: Wikimedia Commons
Ulica Džona Lenona, Varšava/Photo: Wikimedia Commons

U Poljskoj, zemlji u kojoj šezdeset hiljada radikalnih desničara maršira Varšavom i priziva “Belu Evropu”, nacionalistička paranoja poprimila je sumanute razmere. Naime, gradski odbornik vladajuće konzervativne stranke PiS sada je predložio da se u Varšavi promeni ime ulici Džona Lenona! Argument za preimenovanje zvuči kao dobar vic ili bi zvučao kao dobar vic da nije potpuno sulud i zastrašujući – dotični odbornik, naime, tvrdi da je Lenonova legendarna pesma “Imagine” zapravo – komunistički manifest.

Razlog je to što je Poljska nedavno uvela Dekomunizacijski zakon prema kojem sva imena koja imaju bilo kakve veze s komunizmom moraju biti promenjena, a onda neki očigledno nemaju pametnija posla nego da traže duh “crvene opasnosti” u stihovima Džona lenona.

“Imagine” je prva pesma na istoimenom Lenonovom albumu, njegovom drugom samostalnom ostvarenju objavljenom 1971, genijalnoj ploči koja je iznova potvrdila i zapečatila snažnu Lenonovu autorsku poziciju i koja je, osim naslovne pesme, donela još niz pesama koji će postati klasici, od nežne klavirske balade “Jelaous Guy” do antiratnog manifesta “I don’t Want to Be a Soldier”.

U “Imagine” Lenon, pomalo naivno, priziva svet mira, svet bez granica, bez podela koje prouzrokuju religije i nacionalnosti, svet u kojem ne postoje materijalna dobra i svi ljudi su braća. Stvarno je neverovatno da bi nekome mogla da zasmeta ova ultimativna hipijevska himna, ali svet u kojem živimo već nas je navikao na to da između “nevjerovatno” i “sasvim moguće” linija razgraničenja više gotovo i ne postoji.

Postoji dvadesetak ulica nazvanih po Džonu Lenonu u različitim gradovima na svetu, svoju imaju Rim i Bolonja, španski Hetafe, holandski Delft i ukrajinski Lavov, a 2002. je međunarodni aerodorom u Liverpulu službeno postao “Liverpool John Lennon Airport” i kao svoj moto uzeo stih iz pesme “Imagine”– “Above us only sky”!

[infobox title=’Rokeri i “njihove” ulice…’]

Plato Milana Mladenovića/Photo: facebook
Plato Milana Mladenovića/Photo: facebook

Ulice s imenom Džona Lenona, osim one u poljskoj prestonici, za sada su sigurne, ali Lenon nije ni izbliza jedini rok muzičar čiji je uticaj na mase i na pop-kulturu toliko veliki da mu se počast odala, između ostalog, i nazivanjem ulice po njemu. Tako u američkom Dulutu postoji Bob Dylan Way, u Vorenu se možete prošetati kroz Dave Grohl Alley, a Tom Petty Road je u Diksonu postojao dok je veliki muzičar još bio živ. Ako se zateknete, na priemr, u Oklahoma sitiju, možda vaš izbor za šetnju bude Flaming Lips Alley, dok u kalifornijskom Bakersfildu postoji, verovali ili ne, Korn Row. U Njujorku postoje Joey Ramone Place, Duke Ellington Boulevard, U2 Way, Run DMC JMJ Way, u Melburnu, naravno, AC/DC Lane, u Nigeriji postoji Shawn “Jay-Z” Carter Road, a u Berlinu je jedna od turističkih atrakcija Frank Zappa Strasse. Liverpool je svakom Beatlesu dodelio po jednu ulicu, a po svetu još možete pronaći i ulice nazvane po Elvisu Prisliju, Lesu Polu, Džimiju Hendiksu, Polu Enki, Semu Kuku… Beograd, za sada, ima samo Plato Milana Mladenovića.[/infobox]

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime