Rodžer Voters osudio odluku Nika Kejva da ipak održi koncerte u Izraelu

0
241
Oglasi
Rodžer Voters/Photo: Facebook@rogerwaters
Rodžer Voters/Photo: Facebook@rogerwaters

Muzičar, glasni kritičar Izraela Rodžer Voters, uzvratio je osudom australijskom rokeru Niku Kejvu koji je rekao da je odlučio da održi koncerte u Izraelu delom u znak protivljenja kritikama bivšeg člana Pink Floyda i zauzme principijelnu poziciju protiv bojkota jevrejske države.

Voters, koji uz neke druge muzičare podržava bojkot, objavio je saopštenje u kome osuđuje Kejva za dva koncerta u Tel Avivu u nedelju i ponedeljak, prenose izraelski mediji.

“Nik, uz dužno poštovanje, tvoja muzika je irelevantna za ovo pitanje, takođe i moja, takođe i Brajana Ina i Betovenova, ne radi se o muzici, već o ljudskim pravima”, napisao je Voters.

Kejv je u nedelju na konferenciji za novinare pred prvi koncert govorio o ljubavi prema Izraelu i svojoj odluci da se usprotivi međunarodnom pokretu za bojkot, deinvestiranje i sankcije protiv te zemlje zbog politike prema Palestincima.

– Ako dođeš ovamo moraš da prođeš kroz javno vređanje Rodžera Votersa i njegovih partnera, a niko ne voli da se javno posrami – rekao je Kejv.

Voters je zaista napao Kejva, osudivši ga za “arogantnu nebrigu” i “nepogrešivu indiferentnost” prema patnjama Palestinaca.

– Ako u jednom trenutku u budućnosti budeš želeo da se popneš iz tame, sve što bi trebalo da učiniš je da otvoriš oči, mi u BDS-u ćemo te pozdraviti na svetlosti – rekao je basista i pevač Voters, koji javno kritikuje umetnike ako planiraju da posete ili nastupe u Izraelu.

Nik Kejv/ Photo: youtube.com printscreen
Nik Kejv/ Photo: youtube.com printscreen

Liga za borbu protiv kleveta je 2013. godine, nakon što je prethodno branila Votersa od optužbi za antisemitizam, rekla da su 2antisemitske teorije zavere potpuno procurile u poglede” bivšeg frontmena Pink Floyda.

Muzičar, kompozitor, producent, muzički teoretičar i pevač Brajan Ino je u odgovoru na nastup i izjavu Kejva bio blaži od Votersa, napisavši da ga ceni i da je taj popularni kantautor bio velikodušan u podršci palestinskim humanitarnim slučajevima, pa ima pravo da dođe do sopstvenih zaključaka da li ili ne podržava bojkot.

Brajan Ino/Photo: facebook@brianenomuyic
Brajan Ino/Photo: facebook@brianenomuyic

Ino je takođe napisao da se rodio 15. maja 1948. godine, baš na dan kada je stvoren Izrael i da je to puka slučajnost, ali da je delom zbog toga predodređen da simpatiše i poštuje tu zemlju i njena tehnološka, intelektualna i društvena dostignuća.

– Ja i dalje poštujem sve te stvari, ali kako sve više saznajem o situaciji dostojnoj prezira, kakvu su ambicije Izraela stvorile za Palestince, osećam rast užasa. Meni se čini da Izrael kopa sebi duboku tamnu rupu gde će nesumnjivo naći društvo Trampa i raznih nacionalista širom zemlje – napisao je Ino, dodavši da je Kejv direktno odgovoran za svoju odluku da nastupa u Tel Avivu.

Ino je pre nekoliko godina poslao pismo Kejvu, pozvavši ga da ne nastupa u Izraelu i da potpiše da neće, a on mu je odgovorio da neće potpisati. Međutim, ipak nije nastupao u Izraelu dve decenije.

– Odjednom mi je postalo vrlo važno da zauzmem stav, za mene, protiv tih ljudi koji pokušavaju da zatvore muzičare, da ih zaplaše da cenzurišu muzičare i da ih ućutkaju – rekao je Kejv, dodavši da ga je na neki način upravo pokret bojkota naveo da nastupa u Izraelu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime