Slobodoumni nastavnik “kriv” za karijeru Pola Makartnija… Otkrio mu je nešto što je bilo zabranjeno za drugu decu…

0
232
Oglasi
Pol makartni/Photo: facebook@@PaulMcCartney
Pol Makartni/Photo: facebook@@PaulMcCartney

On je jedan od najcenjenijih autora u muzičkom biznisu. Ali Pol Makartni je otkrio da je prvi put dobio inspiraciju da postane autor kada ga je njegov nastavnik engleskog jezika i književnosti upoznao sa Šekspirom.

Taj isti nastavnik izazvao je u njemu i ljubav prema poeziji Džefrija Čosera, koja je u njemu upalila iskru ljubavi prema pisanju, nakon čega je napisao neke od najsjajnijih pesama svih vremena.

Pol je bio jedan od tri učenika koji su položili 11+ ispit koji mu je omogućio da se upiše u Liverpulsku institutsku gimnaziju (Liverpool Institute Grammar School).

– Dobili smo sjajno obrazovanje besplatno, to je bila državna škola. Bio je tu taj momak koji je bio nastavnik engleskog jezika i književnosti koji me je pokrenuo – kaže Pol. – On mi je pokazao Šeksipra i prljavije Čoserove komade. A za šesnaestogodišnjaka to je bilo otkrovenje. Jako mi se dopalo, ali upitao sam “Da li ste sigurni da treba da čitam ovo?’

Džefri Ćoser/Ilustracija: wikipedia.org
Džefri Ćoser/Ilustracija: wikipedia.org

– On je rekao – “To nije u tvom obrazovnom programu ali možeš da probaš”. Sa njim kao nastavnikom engleskog bilo mi je sjajno.

Pol je takođe pričao o autorskim radovima Džordža Harisona i Beatlesa, priznajući da nikad nisu naučili da sviraju po notama i da zapisuju muziku notama.

– Nikada nismo učili muziku u Beatlesima. Ni Džon ni ja nismo umeli da čitamo ili zapisujemo muziku. Kao ni Džordž ni Ringo. Kada smo pisali pesme, gledali smo kako to svi ostali rade i učili smo od njih.

– Nije bilo notnih linija – dodao je on. – Na to ne obraćaš pažnju. Imaš ih u glavi, ali mislim da to dolazi više iz srca. Mislim da je ta direktnost bila dobra za nas. Nismo zaista razumeli kako radimo te stvari… ali sve to bilo je veoma uzbudljivo.

HL/Izvor: dailymail.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime