“Slika i reč. Pariska stecišta”… Izložba Davida Pužadoa u Institutu Servantes

0
133
Slika i reč. Pariska stecišta/ Photo: David Pužado
Oglasi

Izložba fotografija pod nazivom “Slika i reč: Pariska stecišta” biće otvorena u četvrtak, 8. februara u 19:00 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Elegične, crno-bele prizore francuske prestonice, koje je svojim objektivom zabeležio David Pužado, prate stihovi pesnika i pesnikinja različitih generacija sa španskog govornog područja.

– Slika govori više od hiljadu reči, ali u ovoj prilici, spoj slike i reči rasprostire se i odjekuje na poseban način – navela je kustoskinja Monse Ordonjes i dodala:
– Novi projekat Davida Pužada pruža uvid u evoluciju njegovih radova i suptilno otkriva umetnikov osobeni fotografski izraz. Pužadove fotografije odišu setom kojoj očito nije sklon, a crno i belo pretvaraju se u svetlost u gradu u kom slika okupana svetlošću neprestano privlači pogled.

Slika i reč. Pariska stecišta/ Photo: David Pužado

Postavku čini više od trideset fotografija koje su na poseban način povezane sa 25 odabranih pesama.

Činjenica da izbor nije slučajan izložbi daje dodatnu vrednost: slike su odabrale pesnike na osnovu njihovog lirskog glasa, što je dovelo do stapanja dva različita talenta i stvaranja novog umetničkog dela većeg dometa.

Nastojalo se da izbor pesnikinja i pesnika bude ravnomeran kako ne bi preovladali stereotipi. Na taj način, ostvareno je i međugeneracijsko povezivanje, čime se ističe vrednost različitih načina izražavanja koji nas ujedinjuju i čine boljim.

Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 18. aprila. Tokom trajanja će biti organizovan i niz stručnih vođenja kroz postavku i to 17. februara, 9. i 23. marta, kao i 13. aprila.

Sva vođenja održavaju se na srpskom, po potrebi i na španskom jeziku. Počinju u 12:00 časova, a ulaz je slobodan.

Slika i reč. Pariska stecišta/ Photo: David Pužado

Fotograf David Pužado (Barselona, 1972) bavi se kulturnom delatnošću, direktor je festivala Beogradski mesec fotografije, kao i koordinator i kustos filmskog programa Dani katalonskog filma.

Kao fotograf već treći put povezuje fotografiju i poeziju. Prvi susret desio se prilikom projekta “Hajme Hil de Bijedma kroz fotografiju“, upravo u saradnji sa Monse Ordonjes. Izložba je prikazana u Institutu Servantes u Beogradu i Budimpešti, kao i u drugim salama u Kataloniji i Mađarskoj.

Usledila je postavka “Poezija i azuležo“, gde je dao sliku portugalskoj poeziji, u saradnji sa Institutom Kamoeš i Ambasadom Portugala. Ovog puta, pesnici su ti koji daju glas slikama Davida Pužada.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime