Sleš, Hamet i Morelo odali počast Ediju Van Hejlenu na ceremoniji prijema novih članova u Rock and Roll Hall of Fame

0
207
Oglasi
Sleš. Edi Van Hejlen/Photo: printscreen
Sleš. Edi Van Hejlen/Photo: printscreen

Trojica gitarista koji spadaju među najveće u istoriji rokenrola, pomogli su da se obeleži uspomena na Edija Van Hejlena na ceremoniji uvođenja novih članova u Rock and Roll Hall of Fame.

– Edi Van Hejlen bio je izuzetno talentovan muzičar – izjavio je Sleš, gitarista Guns ‘N Roses. – Njegov stil i njegov zvuk bili su potpuno jedinstveni. Imao je ogroman uticaj na gitariste širom sveta. Mislim da nema nikoga ko je gitaru uzeo u ruke od 1978. godine, a da ga uticaj Edija Van Hejlena nije na neki način dotakao. Nedostajaće mi njegovo sviranje i nedostajaće mi kao prijatelj.

PASADENA NE ZNA KAKO DA ODA POČAST SVOM EDIJU VAN HEJLENU… SPOMENIK, GIGANTSKI MURAL ILI PARK?

Kirk Hamet je ponovio slične reči, opisujući Edia kao “neverovatnog”, podsećajući na trajni uticaj preminulog.

– Još od Džimija Hendriksa nije bilo gitariste koji je imao toliko uticaja i koji me toliko nadahnjivao – objasnio je gitarista Metallice. – Uveo je u ovo područje tehniku za koju niko nije ni pomislio da je moguća. Jednostavno je bio s druge planete.

DŽIN SIMONS: EDI VAN HEJLEN JE BIO MNOGO BOLJI ČOVEK NEGO ŠTO ĆU JA IKADA BITI

Tom Morelo, poznat po godinama u Rage Against the Machine i Audioslave, opisao je Van Hejlena kao “Mocarta naše generacije”.

– Imao je talenat koji se možda javlja jednom u celom veku. Edi Van Hejlen nadahnuo me da sviram 20.000 sati i pokušam da dođem na razdaljinu od 100 milja od njegovog nadahnutog majstorstva električne gitare.

EDI VAN HEJLEN, DRUGA STRANA MEDALJE…. MOGAO JE DA IMA NAJBOLJI BEND NA SVETU, ALI… NEKONTROLISANU HEDONIZAM IMA SVOJU CENU

Prijem u Rock and Roll Hall of Fame planiran je za maj 2020, ali je odložen zbog tekuće pandemije COVID-19. Umesto toga, virtualni događaj koji je sadržao unapred snimljene segmente emitovan je kao deo HBO specijala.

Kao deo segmenta in memoriam, snažne reči divljenja Sleša, Hameta i Morela emitovane su dok su na ekranu prikazivani arhivski snimci Edija Van Hejlena. Legendarni gitarista, koji je umro 6. oktobra psole teške bitke s rakom, primljen je u dvoranu zajedno s ostalim članovima Van Halena 2007. godine.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime