Slavimo pobede i pobednike… Ovogodišnja Noć muzeja 19. maja širom Srbije…

0
192
Photo: Facebook @nocmuzeja
Oglasi

Jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture, održava se petnaesti put, a programska tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv Pobede i pobednici.

– Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali to neće biti (jedina) pobeda koju će slaviti 15. Noć muzeja – navodi se u saopštenju umetničko-produkcijske grupe Noć muzeja.

Ovogodišnja manifestacija ima za cilj da obeleži neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe – pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Ovogodišnja Noć muzeja biće inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

Programski savet Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić i vajar prof. Mrđan Bajić.

Photo: Facebook @nocmuzeja
Photo: Facebook @nocmuzeja

– Naredna Noć muzeja omogućiće da se kroz promišljanje sopstvenih, malih – velikih pobeda koje život čine, istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevnice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i još jednom pokaže da kultura može da pobedi – izjavila je Ana Petrović, direktorka i osnivač ove manifestacije, i dodala:
– I ovog puta tradicionalno ćemo otkrivati nove prostore i pričati neispričane priče, a za jednu noć će se čitavi gradovi pretvoriti u muzej. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

Photo: Facebook @nocmuzeja
Photo: Facebook @nocmuzeja
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime