Skorseze snima biografski film o Džeriju Garsiji i Grateful Dead

0
279
Oglasi
MArtin Skorseze/Photo: YouTube printscreen
MArtin Skorseze/Photo: YouTube printscreen

U svojoj dugoj i plodnoj karijeri Martin Skorseze nije se nikad okušao u “najameričkijem” filmskom žanru – vesternu. S filmom “Killers of the Flower Moon” slavni režiser će, donekle, popuniti i tu rupu u svojoj filmografiji. Donekle, jer je reč o istinitom događaju o ubistvima pripadnika Osage plemena koji uključuje Indijance i “kauboje”, ali radnja se ipak događa 20-ih godina prošlog veka i istragu o događaju već sprovodi FBI, osnovan 1908. godine.

Glavne uloge u filmu nosiće Skorsezeovi omiljeni saradnici, Leonardo Dikaprio i neuništivi Robert De Niro. S njima ili bez njih, nema filmofila koji ne iščekuje željno novo Skorsezeovo delo koji i u poznim godinama ne pada u formi, setimo se samo “The Irishmana” pre dve godine.

KAKO SU GRATEFUL DEAD POMOGLI DA LITVANIJA OSVOJI OLIMPISJKU MEDALJU

Snimanje filma nije ni počelo (prva klapa trebalo bi da padne u februaru u Oklahomi), a Skorseze u džepu već ima novi projekat. Naime, Deadline saznaje da će reditelj uz pomoć sve ambicioznijeg Apple studija producirati i režirati još neimenovani biografski film o kultnom amerčkom bendu – Grateful Dead. Zna se već i ko bi trebalo da glumi frontmena Džerija Garsiju. To je Džona Hil koji se samo na prvu čini kao neobičan izbor. Kako se već davno rešio dela viška kilograma i pustio bradu, Hil zapravo prilično podseća na  Garsiju, a glumačke kvalifikacije mladog glumca su nisu u pitanju.

Džeri Garsija, Grateful Dead/Photo: wikipedia.org
Džeri Garsija, Grateful Dead/Photo: wikipedia.org

S obzirom na to da su kao izvršni producenti uključeni preživeli članovi benda i ćerka Džerija Garsije, njihov blagoslov projekta se podrazumeva, što garantuje da film neće biti krnj ni po pitanju prava korišćenja originalne muzike, a ni po pitanju autentičnosti. Iako, ovo poslednje nikad nema garancije, recimo sličnu su ulogu su “Bohemian Rhapsody” imali Brajan Mej i Rodžer Tejlor pa je biografski film o Queen vrveo skoro iritantnim odstupanjima od istinite priče o slavnom bendu.

NOĆNA MORA PROGANJA ČLANOVE GRATEFUL DEAD VEĆ 50 GODINA: KAKAV BAKSUZ MORAŠ DA BUDEŠ DA NA FESTIVALU SVIRAŠ IZMEĐU THE WHO I DŽIMIJA HENDRIKSA

Kao što je poznato, Scorseze ima dugu istoriju i veliko iskustvo s rock dokumentarcima. Od pomoćnika reditelja na dokumentarcu “Woodstock” snimljenom na licu mesta 1969. godine, preko “Poslednjeg valcera”, koncertnog filma grupe The Band iz 1978. do sjajnog dokumentarca o Bobu Dilanu “No Directon Home” i Džordžu Harisonu “Living in the Material World”. Uostalom, Scorseze je producirao i dokumentarac o Grateful Dead “Long Strange Trip” pre četiri godine.

HL/Izvor: novilist.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime