Sećate li se devojčice u crvenom kaputu iz “Šindlerove liste”? Danas ima 32 godine i pomaže civilima koji beže od rata…

0
362
Oglasi
Šindlerova lista/Photo: YouTzbe screenshot
Šindlerova lista/Photo: YouTzbe screenshot

Olivija Dabrovska je imala 3 godine kada je postala neizbrisiv deo filmske istorije u klasiku Stivena Spilberga, “Šindlerova lista”, koji je nagrađen Oskarom.

Devojčica u crvenom kaputu – koja netaknuta šeta getom u Krakovu dok su njegovi stanovnici na meti nemačkih trupa – nije bila samo jedina boja u inače crno-belom filmu, takođe je simbolizovala veliki deo komplikovanog plesa u filmu između nade i beznađa, nasilja i saosećanja, krivice i nevinosti.

DA LI BI I VAŠA LISTA IZGLEDALA OVAKO? OVO SU 10 NAJBOLJIH FILMOVA IZ 90-IH PO IZBORU IMDB-A

“Šindlerova lista” je priča o članu nacističke partije koji je pomogao hiljadama Jevreja da izbegnu smrt, a poput junaka tog filma, Dabrovska, koja sada ima 32 godine i živi u Poljskoj, preduzima akciju da pomogne civilima koji pokušavaju da pobegnu od rata.

Bivša glumica je 9. marta podelila umetnički prikaz njene kultne scene u filmu sa promenjenom bojom kaputa iz crvene u plavu kako bi predstavila plavo-žutu zastavu Ukrajine, koju je takođe podelila kao deo objave.

“Ona je uvek bila simbol nade. Neka bude to ponovo”, napisala je Dabrovska.

U danima koji su usledili, Dabrovska je otišla na poljsko-ukrajinsku granicu da pomogne izbeglicama, a na društvenim mrežama je zatražila pomoć u njihovo ime.

Među objavama je podelila i scene nakon bombardovanja ukrajinskog grada Javoriva.

“Danas je Rusija bombardovala Javoriv. Samo 20 kilometara od Poljske. Tako blizu! Uplašena sam, ali to me samo više motiviše da pomažem izbeglicama”, napisala je Dabrovska. 

Naišla je na majku Ukrajinku sa dvoje dece koji beže od rata i kojima je bio potreban prevoz do udaljenog grada blizu nemačke granice.

“Obično prevozimo izbeglice na našem području, ali ovog puta nismo mogli samo da kažemo ‘ne’. Očajnički su želeli da dođu do svoje sestre. Ta deca… Bože moj, jedva suzdržavam suze”, napisala je ona.

 

Dabrovska je u sredu objavila svoju fotografiju i rekla da ona i njena majka napreduju u nabavci kompleta prve pomoći ukrajinskim vojnicima, uspostavljaju mehanizam za donacije i “aktivno pomažu izbeglicama, na terenu i onlajn”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime