Home»Film»DA LI BI I VAŠA LISTA IZGLEDALA OVAKO? Ovo su 10 najboljih filmova iz 90-ih po izboru IMDB-a

DA LI BI I VAŠA LISTA IZGLEDALA OVAKO? Ovo su 10 najboljih filmova iz 90-ih po izboru IMDB-a

4
Shares
Pinterest Google+
Forest Gamp/ Photo: imdb.com
Forest Gamp/ Photo: imdb.com

Poslednja decenija 20. veka obilovala je dobrim filmovima, a oni iz američke kuhinje stigli su do najbrojnije publike i uživali najveću popularnost.

Sajt IMDB izabrao je 10 najboljih iz tog perioda, sudeći po ocenama kritičara i publike.

 

10. “Spasavanje redova Rajana” (Saving Private Ryan, 1998)

Stiven Spilberg je zaista ostavio snažan potpis na ovom filmu. Dan D bio je jedna od najvećih bitaka u 20. vijeku, a mnogi mladići koji su učestvovali u njoj nikada pre nisu bili deo sukoba, a skoro pola sata taj užas osećaju i gledaoci.

U ovom filmu Tom Henks igra kapeta Milera, vođu grupe koja pokušava da iz užasa borbe izvuče mladog vojnika Rajana, čija su braća poginula u prethodnim akcijama.

 

9. “Forest Gamp” (Forrest Gump, 1994)

Tom Henks jeste jedno od zaštitnih lica filmova 90-ih, a “Forest Gamp” je zaštitno lice njegove karijere. Samo godinu dana posle dobijanja Oskara za “Filadelfiju”, Henks je ponovo odneo tu nagradu kući za ulogu Foresta Gampa.

Film prati radnju od 50-ih do ranih 80-ih kroz “zlatno”, za Amerikance nostalgično, ali bez sumnje vrlo turbulentno vreme, kroz blage i vrlo često nesvesne oči Foresta Gampa.

 

8. “Neoprostivo” (Unforgiven, 1992)

Vesterni su jedno vreme bili sinonim za Holivud, da bi se do 90-ih taj žanr veoma proredio. Samo su dva ostavila veći utisak – “Neoprostivo” i “Tombstone”.

Holivudski kauboj Klint Istvud režirao je i tumačio glavnu ulogu Vilijama Manija, revolveraša koji je sredio svoj život. Mani ipak odlučuje da prihvati “posljednji posao” – da ubije dvojicu bandita koji su uništili bordel.

 

7. “Dobri momci” (Goodfellas, 1990)

“Dobri momci” u trenutku je postao jedan od najboljih filmova ikada snimljenih.

Martin Skorseze spojio je DeNira, Pešija i Reja Liotu da ispričaju neverovatnu priču o Henriju Hilu, saradniku mafije, koji je zajedno sa svojim prijateljima bio odgovoran za mnoge zločine.

Svaka osoba koja je radila na ovom filmu dala je sve od sebe i to se videlo. Crni humor koji se proteže kroz narativ oblikovao je neke sada već kultne scene.

 

6. “Kad jaganci utihnu” (The Silence Of The Lambs, 1991)

“Kad jaganjci utihnu” jedan je od svega tri filma ikada koji je osvojio svih pet velikih nagrada Filmske akademije.

Entoni Hopkins je hipnotičan kao Hanibal, Džodi Foster je sav svoj talenat unela u Klaris, a njihova “ja tebi-ti meni” igra jeste ono što filmu daje neobičnu i izvitoperenu dinamiku.

 

5.  “Hrabro srce” (Brave Heart, 1995)

“Hrabro srce” bio je drugi film koji je Mel Gibson potpisao kao reditelj.

To je priča o Vilijamu Volasu i njegovoj pobuini protiv kralja Edvarda, pošto mu je žena ubijena, jer je napala vojnika koji je pokušao da je siluje.

Koliko god istoričari protestvovali zbog netačnosti činjenica, film je imao ogroman uspeh, pa čak i postao jedan od simbola prkosu Škotske i želje za nezavisnošću tog naroda.

 

4. “Petparačke priče” (Pulp Fiction, 1994)

Kventin Tarantino i “Petparačke priče” zaslužuju svaku hvalu danas, četvrt veka kasnije, kao i u vreme kada je ovaj film stigao na bioskopska platna.

“Petparačke priče” su, između ostalog, donele i veliki uspeh Džonu Travolti u ulozi Vinsenta Vege. On je pored Ume Turman i Semjuela L. Džeksona, bio nominovan za Oskara.

Film je bio nominovan za sedam Oskara, a Tarantino je, sasvim zasluženo, dobio nagradu za najbolji originalni scenario. Na festivalu u Kanu nagrađen je Zlatnom palmom.

 

3. “Bekstvo iz Šošenka” (The Shawshank Redemption, 1994)

Film “Bekstvo iz Šošenka” nastao je po noveli Stivena Kinga. Endi Dufresn, povučeni bankar, osuđen je zbog ubistva svoje žene i njenog ljubavnika.

U zatvoru stiče prijatelje velikog srca, neprijatelje nasilničkih sklonosti, korumpirane “poslovne saradnike”, ali niko od njih ne može ni da sluti šta tihi bankar smera dok noću gleda u poster lepotice na zidu svoje ćelije.

Ovo nije film toliko o zatvoru, koliko o nadi koja ne umire, ljudskoj istrajnosti koja ne zna za vreme, i duhu koji ne posustaje ni pred najtežim izazovima. Takođe je o pravdi, nepravdi, i suptilnostima osvete.

 

2. “Američka lepota” (American Beauty, 1999)

Filmsko umetničko delo koje teško da je zaobišlo ikoga od nas. “Američka lepota” je te 1999. godine pobrala sve glavne nagrade na dodeli Oskara, dobila pohvale na račun vizuelnog stila, scenarija, glume ali i na račun uspešne kritike materijalizma, konzumerizma i površnosti života u Americi.

Atmosfera filma je cinična ali i romantična, osvrće se na problem homofobije, pedofilije, zlostavljanja dece, krize srednjih godina i tinejdžerskih problema.

 

1.”Šindlerova lista” (Schindler’s List, 1993)

Ne čudi što je baš ovaj film Stivena Spilberga po mnogima najbolje ostvarenje iz poslednje decenije 20. vieka.

Iako su Spilbergu prvom ponudili prava na film, on nije želeo odmah da ga snimi jer se osećao “nedovoljno zrelim” za to.

Tada je direktor filma pokušao da pronađe drugog režisera. Roman Polanski osećao je da je previše blizak toj priči jer je sam preživio holokaust kao dete u Krakovu iako je kasnije režirao film “Pijanista” slične tematike.

Kad su ponudili film Martinu Skorsezeu odbio ih je smatrajući kako bi režiser trebalo da bude Jevrejin.

“Šindlerova lista” će verovatno ostati i jedan od najvažnijih filmova svih vremena, posebno zato što se radi o istinitoj priči.

Oskar Šindler je prešao put od ratnog profitera i saradnika nacista do heroja Jevreja, koji ih je spašavao tokom Holokausta.

Izvor: cdm.me

Previous post

The Beast is Back... Pro-Pain 17. avgusta u Garaži

Next post

"Davide" Eda Širana je najveća, najposećenija i najplaćenija turneja u istoriji muzike

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *