Saopštenje FCS: Lažne informacije o proceduri izbora domaćeg filma za Oskara

Oglasi

Filmski centar Srbije saopštio je da neosnovane optužbe u medijima i lažne informacije o procedurama izbora, plasirane u trenutku kada komisija još nije donela konačnu odluku o imenovanju srpskog kandidata za Oskara, najviše štete srpskom filmu i njegovom ugledu na međunarodnoj filmskoj sceni.

Tako FCS u dopisu Tanjugu reaguje na medijske sadržaje koje je Jelena Mitrović, producent filma “Otac” ispred kuće “Baš Čelik”, inicirala na svom Facebook profilu tekstom u kojem tvrdi da je predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan već “najavila srpskog kandidata za Oskara” u obraćanju medijima.

– Postoje naznake da jedan od prijavljenih filmova ne ispunjava nijedan od kriterijuma, ali se zato vrlo visoko rangira kao državni projekat, koji ovakve medijske objave upravo favorizuju kao kandidata – reči su producentkinje Mitrović.

FCS je 20. novembra saopštio imena sedam domaćih filmova koji se nalaze u konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara. Od navedenih filmova, jedino “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića još nije imala zvaničnu premijeru.

– Počev od dopisa Ministarstva kulture u kom se organizacija izbora kandidata poverava Filmskom centru (28. avgusta 2020.) do danas, FCS je obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije koja će odlučivati o izboru, i o novim procedurama i kriterijumima blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije, i širu javnost.
Upravni odbor Filmskog centra Srbije je 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za nagradu ”Oskar”, kojim se jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uređuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije. Uputstvo je javni dokument, odobren je od strane Američke filmske akademije, nalazi se na sajtu Filmskog centra i uvid u njega imale su sve zainteresovane strane i mediji – poručuju iz Filmskog centra Srbije.

U dopisu između ostalog navode da upravo “zahvaljući FCS srpskog kandidata za Oskara bira stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj. Članovi komisije imenovani su od strane Upravnog odbora FCS-a 13. novembra, i njihova imena dostupna su javnosti”.

Članovi selekcione komisije su: Sandra Perović (filmski kritičar i član UO FCS), Mila Turajlić (rediteljka i producentkinja), Dara Džokić (glumica), Mirko Beoković (generalni sekretar AFUN-a), Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (producent i član Američke akademije filmske umetnosti i nauke), Miroslav Lekić (reditelj) i Dejan Lutkić (glumac i producent).

Na kraju iz FCS podsećaju javnost da je Ministarstvo kulture i informisanja organizaciju izbora za domaćeg predstavnika poverilo FCS upravo zbog brojnih primedbi strukovnih udruženja, filmske i šire javnosti koje su se odnosile na dosadašnji način izbora srpskog predstavnika za nagradu Oskar.

FSC 1

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime