Sad je, valjda, nagađanjima kraj… “Stairway to Heaven” i zvanično – nije plagijat. Mada, nama i dalje liči…

0
248
Oglasi
Led Zeppelin/Photo: YouTube printscreen
Led Zeppelin/Photo: YouTube printscreen

Bend Led Zeppelin dobio je dugogodišnji spor u borbi za autorska prava, pošto je američki sud presudio da legendarni britanski rok bend nije plagirao hit “Stairway To Heaven”, objavio je BBC.

Grupa je 2014. godine optužena da je “ukrala” pesmu “Taurus” američkog benda Spirit. “Taurus” je nastao 1968, tri godine pre nego što je napisan hit “Stairway to Heaven”.

Američki sud u San Francisku potvrdio je prvostepenu presudu iz 2016. godine, kojom je utvrđeno da Led Zeppelin nije kopirao popularni instrumental iz pesme.

“Stairway To Heaven” redovno se pojavljuje na listama najvećih rok hitova ikada napisanih, a spor za autorska prava je jedan od najdugotrajnijih u muzičkoj industriji. Da je utvrđeno suprotno, pevač Led Zeppelina Robert Plant i gitarista Džimi Pejdž morali bi da plate milinske odštete.

DŽIMI PEJDŽ VERUJE DA JE RIF IZ “KASHMIRA” NAJBOLJI U KARIJERI LED ZEPPELINA, A EVO KO JE USTVARI “KRIV” ZA NJEGOV NASTANAK…

Pesmu benda Spirit napisao je gitarista Rendi Volf, poznat kao Rendi Kalifornija, koji je preminuo 1997. Tužbu je 2015. pokrenuo zastupnik pokojnog Vulfa, Majkl Skidmor, optuživši Planta i Pejdža za krađu.

Led Zeppelin i Spirit nastupali su zajedno na turnejama pošto je pesma napisana, a Skidmor je ukazivao na to da ju je Pejdž možda komponovao pošto je uživo čuo pesmu “Taurus”. “Stairway to Heaven” je pesma s četvrtog, nenaslovljenog albuma Led Zeppelina, koji se često naziva “Led Zeppelin IV”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime