Home»Kult»Džimi Pejdž veruje da je rif iz “Kashmira” najbolji u karijeri Led Zeppelina, a evo ko je ustvari “kriv” za njegov nastanak…

Džimi Pejdž veruje da je rif iz “Kashmira” najbolji u karijeri Led Zeppelina, a evo ko je ustvari “kriv” za njegov nastanak…

6
Shares
Pinterest Google+
Džimi Pejdž/Photo; facebook@jimmypage
Džimi Pejdž/Photo; [email protected]

Šta čini jedan gitarski rif vrednim za Hall of Fame? Većina fanova Led Zeppelina to jednostavno zna čim čuje. I verovatno imaju isti izraz na licu kakav je imao Džek Vajt kada je Džimi Pejdž samo za njega odsvirao rif iz “Whole Lotta Love”.

Page možda bolje poznaje snagu sjajnog rifa nego bilo koji drugi gitarista. U slučaju “Whole Lotta Love”, znao je šta ima čim je svirao za svoje kolege iz benda.

– Osećali smo da rif izaziva zavisnost, poput neke zabranjene stvari – rekao je za Wall Street Journal 2014. godine.

DŽIMI PEJDŽ JE I PRE ZEPPELINA BIO ZVEZDA, ALI IZ SENKE… OVO SU 20 NAJVEĆIH PESAMA IZ 60-IH NA KOJIMA JE SVIRAO

Ali Page i njegove kolege iz benda imali su još mnogo rifova u “teškoj kategoriji”. Onaj iz pesme “Black Dog”, koji je napisao Džon Pol Džons takođe se mora svrstati u gornji ešalon. A kada je Rolling Stone upitao Pejdža šta ga smatra najvećim Zep rifom od svih, nije izabrao nijedan od izbrušenih blues rifova po kojima je bend bio poznat. Umesto toga, Pejdž je odabrao onaj sa albuma “Physical Graffiti”, rif koji odražava fascinaciju Zeppelina Istokom.

U razgovoru sa Dejvidom Frikem za Rolling Stone 2012, Pejdž je na pitanje o tome koji rif Zeppelina će ostati za sva vremena, odgovorio:

– Pretpostavljam da “Kashmir” mora biti taj – rekao je.

Kada je govorio o “Kashmiru”, Pejdž je naglasio da je snaga pesme mnogo veća od one koja dolazi samo iz njegovog instrumenta.

– Svi gitarski delovi su tu – rekao je. – Ali bend je sve to morao da isprati, radeći sve ono što su i gitare, ali u bojama simfonije.

Za orkestraciju je bio zadužen Džons, Pejdž je sa njim blisko sarađivao, ali najveći uticaj imao je, zapravo, legendarni bubnjar Zeppelina. Rif za “Kashmir” Pejdž je ustvari “pokupio” tokoms sesija sa Džonom Bonamom.

FENOMEN GRETA VAN FLEET… ZEPPELINI 3.0 ILI ČETIRI KLINCA KOJA SU OTVORILA VRATA GARAŽE I HRABRO ZAKORAČILA U MRAK…

Za rif kao što je onaj iz “Kashmira”, svi žele da znaju kako je nastao. U svom intervjuu Rolling Stoneu, Pejdž se dotakao i pisanjuarifova.

– Rifovi dolaze iz etera, niotkuda – rekao je. – Da li vi možete da mi kažete gde je to? Jer niko ne zna…

– Samo sam znao da se Bonamu svideti i da će ga on voleti, a mi ga samo svoramo iznova i iznova, jer je to poput dečije pesmice – objasnio je Pejdž.

U tom smislu, jasna je sasvim reakcija fanova Zeppelina kada su “Physical Graffiti” izašli nekoliko godina kasnije. Razmislite o tome, oni i dalje slušaju “Kashmir” iznova i iznova…

HL/Izvor: cheatsheet.com

Previous post

Džon Malkovič zatvorio 48. FEST muzičko-scenskim performansom "Muzički kritičar"...

Next post

"20,20"... Tricky objavio novi EP pred koncert u Beogradu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *