Rođendan Vlade Divljana 4 Maljčika slave “Rusijom”

0
237
Oglasi
4 Maljčika na Kolarcu /Photo: Dušan Stojančević
4 Maljčika na Kolarcu /Photo: Dušan Stojančević

Klaviristi Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić pod imenom 4 Maljčika objavili su danas, 10. maja na rođendan Vlade Divljana, kao video singl instrumentalno viđenje čuvene pesme Idola “Rusija”, prožeto delom kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Sa Divljanovom autorskom pesmom “Rusija”, koja se pojavila na albumu “Odbrana i poslednj dani” Idola (1982) i njegovom samostalnom izdanju “Odbrana i zaštita” (1996), 4 Maljčika najavljuju objavljivanje svog koncertnog albuma snimljenog jesenas u “Kolarcu” u Beogradu, gde su izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953).

– Čitava ideja je pokrenuta “Rusijom”, sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva. Bilo je to na snimanju filma “Nebeska tema” (2019) Mladena Matičevića… Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili – kaže Šandorov.

Aleksandar Šandorov/ Photo: Dušan Stojančević
Aleksandar Šandorov/ Photo: Dušan Stojančević

Spot “Rusija” autora Bratislava Stevanovića najavljuje živi album 4 Maljčika, čiji su izdavači promoterska kuća Long Play i Društvo ljubitelja popularne kulture. 4 Maljčika su prethodno objavili spotove “Retko te viđam sa devojkama” i “Dok dobuje kiša”.

Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu “Tajni život A.P. Šandorova” (1988), zatim član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Šandorov je sa Divljanom odavno bio maštao o spoj dve muzike.

Nemanja Nikolić/ Photo: Dušan Stojančević
Nemanja Nikolić/ Photo: Dušan Stojančević

– Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku Vlade sam magistrirao na “Trećem koncertu za klavir i orkestar” i time se proslavio. Puno sam nastupao, sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima. Taj “Treći koncert” je veoma važan za ovu priču. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma “Nebeska tema”, imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu. Odmah sam shvatio koliko to dobro zvuči. Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo – izjavio je Šandorov.

Konačno, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. godine u Kolarcu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime