Prvi World music festival “Pocket Globe” od 10. do 13. novembra u Novom Sadu

0
411
Bab l Bluz photo promo #epk novisad2022.rs
Oglasi

Mešanje kultura godinama je dovodilo do formiranja muzičkih oblika koji i danas postoje. Baš tako su tango i flamenko nastali interakcijom španske i mavarske kulture, ali svakako su narodi i etničke zajednice i pre pojave etno muzike uticali jedni na druge. U Latinskoj Americi, Aziji, Africi, Irskoj, ali i na Balkanu, izraz „World music” označava muzički pravac nastao mešanjem savremenih muzičkih pravaca poput džeza, roka, popa, tehno muzike sa tradicionalnom etno muzikom.

 U čast ovoj fuziji muzičkih žanrova, prvi World music festival „Pocket Globe“ koji se realizuje u okviru programskog luka „Druga? Evropa“ održaće se od 10. do 13. novembra 2022. godine, u Pozorištu mladih i  Sinagogi. Festival će okupiti svetske umetnike iz Irana, Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kipra, Francuske, Maroka i Slovenije. Po prvi put publika će moći, paralelno sa koncertima, da prisustvuje i predavanjima najznačajnijih predstavnika world music scene. Tri predavanja održaće se 11. 12. i 13. novembra u Pozorištu mladih i u Kulturnoj stanici Svilara.

Novosadskoj publici predstaviće se bend koji je nastao u Marakešu, 2018. godine. Bab L’ Bluz je plod sna o priključivanju gembrija (tip gitare) međunarodnoj sceni savremene muzike. Istovremeno, marokansko-francuski kvartet Bab L’ Bluz vraća bluz u severnu Afriku. Predvođen Marokankom u tradicionalno muškoj ulozi, bend je odan revoluciji, promovišući stav koji je u skladu sa marokanskim pokretom mladih ‘nayda’ – novi talas umetnika i muzičara koji se oslanjaju na lokalno nasleđe, pevajući stihove o slobodi na marokansko-arapskom dijalektu darija. Drevan i aktuelan, fanki i ritmičan, inspirisan arapskim stihovima, uzvišenih vokala i bass-heavy gruvom, debitantski album benda - “Nayda!“, kao da pulsira iz samog srca Magreba. Neki ih opisuju i kao Hot Psychedelic Gnawa Blues.

Članovi benda čine  Jusra Mansur (glavni vokal, awisha, udaraljke, guembri), Bris Botan (guembri, gitara, udaraljke, prateći vokal), Hafid Zuaui (bubnjevi, prateći vokal) i Žerom Bartolom (flauta, udaraljke, prateći vokal). Njihov koncert, 11. novembra u Pozorištu mladih, u okviru World music festivala predstavljaće njihov premijerni nastup u Srbiji.

Boris Kovač photo el gvojos

U okviru festivala novosadskoj muzici u Sinagogi 10. novembra predstaviće se i jedan od najznačajnijih predstavnika današnje sevdalijske scene u Bosni i Hercegovini Damir Imamović kao i sastav Boris Kovač New Ritual Ensemble koji donosi niz prevashodno autorskih kompozicija Borisa Kovača. Prvi World music festival, u Pozorištu mladih, ugostiće višestruko nagrađivani trio poreklom sa ostrva Kipra Monsieur Doumani, ali i multietnički ansambl Shira utfila i dva virtuoza Kajhana Kalora i Erdala Erzindžana iz Irana i Turske.

Monsieur Doumani photo Michalis Demetriades

Ulaznice za prvo veče festivala, koje će biti održano u četvrtak, 10. novembra, u Sinagogi, u prodaji su u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži, kao i na njihovom sajtu. Ulaznice za 11. i 12. novembar za koncerte koji će biti održani u Pozorištu mladih su u prodaji na blagajni pozorišta. Detaljan program festivala možete pronaći na sajtu ringring.rs.

Programski luk „Druga? Evropa“ predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture koji od 7. oktobra do 27. novembra pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime