Promocija albuma “Live In Theater Akzent” Nenada Vasilića 6. juna u Muzičkoj kući Metropolis

0
192
Oglasi
Nenad Vasilić/ Photo: Promo
Nenad Vasilić/ Photo: Promo

Promocija licencnog izdanja Metropolis Musica “Live In Theater Akzent” Nenada Vasilića, priznatog kontrabasiste i kompozitora biće održana u sredu, 6. juna od 13:00 časova u Muzičkoj kući Metropolis.

Na promociji će govoriti  autor Nenad Vasilić,  Petar Peca Popović (novinar, muzički kritičar i publicista) i Vojislav Pantić (urednik Metropolis Jazza). Posle konferencije za štampu Nenad Vasilić će se družiti sa prisutnima i potpisivati diskove.

Nenad Vasilić (1975) srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, a studirao na Jazz akademiji u Gracu. Posle početnih iskustava u sastavima etabliranih džez muzičara (Mark Marfi, Šila Džordan, Stjepko Gut), 1998. godine odlučio je da formira sopstveni kvintet (jedno vreme pod imenom Vasilić Nenad Balkan Band), sa namerom da “u repertoaru nema američkih numera”.

Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije.

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

Nenad Vasilić/ Photo: Promo
Nenad Vasilić/ Photo: Promo

Snimio je deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Kao kompozitor i/ili “sajdmen”  učestvovao na albumima Martina Lubenova, Lori Antonioli i Next Liberty Ensemble, a ostvario je i uspešne koncertne saradje sa Natašom Mirković De Ro, Bojanom Zulfikarpašićem i Amirom Medunjanin. Sa projektom Reka, u društvu Medunjaninove i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.

Deseti, a njegov drugi koncertni album “Live In Theater Akzent” snimljen je 28. januara 2016. godine u bečkom pozorištu Akzent.

Koncert se održao dan pred studijsko snimanje prethodnog albuma “Wet Paint” – osim trija koji je realizovao to ostvarenje (Nenad Vasilić – kontrabas, Bojan Zulfikarpašić – klavir, Džerod Kegvin – bubnjevi i udaraljke), u ekipi je bio i Volfgang Pušnig (alt-saksofon i flauta), vodeća ličnost austrijskog džeza i jedan od najbitnijih evropskih džez umetnika danas.

Na evropskom tržištu album se pojavio sredinom prošle godine, u izdanju nemačke kuće Galileo Music.

Album sadrži četiri Vasilićeve kompozicije koje su ranije objavljene na albumima “Seven” i “Wet Paint”, obrade starih tema Bojana Zulfikarpašića, kao i originalno viđenje duhovne pesme “Gospodi pomiluj”. Kontekst koncerta pružio je četvorici umetnika priliku za opuštenije improvizovanje, ispunjene strašću i snagom njihovih individualnih talenata.

Visoki kvalitet snimka doprinosi da se, slušajući album, zaista osećate kao na koncertu ispred ansambla, što je obeležje svih skorijih ostvarenja Nenada Vasilića.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime