Prihvaćena tužba slavne šahistkinje zbog serije “Damin gambit”… Netflix će morati da joj plati 5 miliona dolara?

0
400
Oglasi
Damin gambit/Photo: Netflix promo
Damin gambit/Photo: Netflix promo

U septembru prošle godine kompanija Netflix, koja je producirala seriju “Damin gambit” suočila se s tužbom koju su podneli advokati None Gaprindanšvili, 80-godišnje gruzijske šahistkinje koja je bila svetska prvakinja od 1962. do 1978. godine.

SERIJA ODUŠEVILA SVET, ALI… “DAMIN GAMBIT” NEĆE DOBITI DRUGU SEZONU

Razlog za tužbu, u kojoj se traži pet miliona dolara odštete, je uvreda jer u poslednjoj epizodi serije komentator, koji komentariše meč Bet Harmon (izmišljene osobe koju glumi Anja Tejlor-Koj) koji se odvija u Rusiji, kaže kako je Nona Gaprindašvili svetska prvakinja koja nikada nije igrala protiv muškaraca. To, navodi se u tužbi, nije istina i za to su pružili dokaze jer je ona do 1968. godine, kada se radnja poslednje epizode odvija, odigrala 59 mečeva protiv muškaraca. U odgovoru Netflixa navodilo se kako oni cene Nonu Gaprindašvili i njenu karijeru ali smatraju da tužba nije utemeljena i da će to dokazati na sudu. Na nesreću Netflixa, sutkinja Virdžinija A. Filips u četvrtak je objavila da prihvata tužbu.

A NA KOM POLJU DAMA TREBA DA STOJI? ZAŠTO JE NOVU KOLUMNU O HIT SERIJI “THE QUEEN’S GAMBIT” NEMANJA JOVANOV ZAPOČEO REČIMA – SREĆAN SAM!

Kompanija Netflix nadala se da će tužba biti odbačena jer se radi o fikciji, a kada je u pitanju fikcija tada nema granica umetničkoj slobodi. Sutkinja Virdžinika A. Filips nije se složila s njima pa je u odgovoru napisala “Činjenica da je serija bila izmišljeno delo ne abolira Netflix od odgovornosti za klevetu ako su svi elementi klevete inače prisutni”. U svojoj neuspeloj odbrani advokati kompanije Netflix rekli su da su prilikom stvaranja serije angažpvana dva šahovska eksperta kako bi serija bila precizna do poslednjeg detalja i da je njihova namera bila da se iskaže poštovanje ptrma Noni Gaprindašvili a ne da se omalovaži.

NetflixSutkinja je u svojoj odluci navela kako tema serije uključuje i rušenje polnih barijera. Međutim, dodala je, na seriju bi moglo da se gleda kao na uspeh izmišljene Bet Harmon odbacivanjem onih uspeha koje je u stvarnom životu ostvarila Nona Gaprindašvili.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime