Čuvena šahistkinja tuži Netflix zbog serije “Damin gambit”, traži pet miliona dolara…

0
66
The Queen's Gambit/printscreen
The Queen’s Gambit/printscreen

Serija “Damin gambit” jedna je od najvećih favortita za osvajanje televizijske nagrade Emmy koja se dodeljuje u nedelju, 19. septembra. S obzirom da je snimljena samo jedna sezona sa sedam epizoda, “Damin gambit” takmiči se u kategoriji serija s ograničenim trajanjem.

SERIJA ODUŠEVILA SVET, ALI… “DAMIN GAMBIT” NEĆE DOBITI DRUGU SEZONU

Međutim, ususret dodeli nagrada kompanija Netflix koja je producirala seriju suočila se s tužbom koju su podneli advokati None Gaprindanšvili, 80-godišnje gruzijske šahistkinje koja je bila svetska prvakinja od 1962. do 1978. godine. Razlog za tužbu u kojoj se traži pet miliona dolara odštete je uvreda jer u poslednjoj epizodi serije komentator, koji komentariše meč Bet Harmon (izmišljene osobe koju glumi Anja Tejlor-Koj) koji se odvija u Rusiji, kaže kako je Nona Gaprindašvili svetska prvakinja koja nikada nije igrala protiv muškaraca. To, navodi se u tužbi, nije istina.

Nona Gaprindašvili/ Photo: wikipedia.org
Nona Gaprindašvili/ Photo: wikipedia.org

“Gaprindašvili je pionir ženskog šaha i voljena ikona u rodnoj Gruziji. Tokom njene neverovatne karijere osvojila je brojna prvenstva, pobeđivala je neke od najboljih šahista na svetu i postala prva žena u istoriji kojoj je dodeljena titula velemajstora koju su do tada dobijali samo mušarci”, navodi se u tužbi podnesenoj na sudu u Kaliforniji.

A NA KOM POLJU DAMA TREBA DA STOJI? ZAŠTO JE NOVU KOLUMNU O HIT SERIJI “THE QUEEN’S GAMBIT” NEMANJA JOVANOV ZAPOČEO REČIMA – SREĆAN SAM!

“Tvrdnja kako Gaprindašvili ‘nikada nije igrala protiv muškaraca’ je lažna, seksistička i omalovažavajuća. Do 1968. godine, kada se ova epizoda odvija, ona se takmičila protiv barem 59 šahista od kojih je barem njih deset u to vreme imalo titulu velemajstora, kao što su Dragoljub Velimirović, Svetozar Gligorić, Paul Keres, Bojan Kurajica, Boris Spaski, Visvanathan Anand i Mihail Talj. Poslednja trojica bila su tokom svoje karijere svetski prvaci”, tvrdi se u tužbi u kojoj se zaključuje da je “Netflix je namerno lagao o uspesima None Gaprindašvili i to iz jeftinih i ciničnih razloga, kako bi pokazali da je njihova izmišljena junakinja uspela u onome u čemu ni jedna druga žena, uključujući Gaprindašvili, nije uspela”. Advokati smatraju da je Netflix time ponizio ženu koja je bila pionirka i koja se suočila sa šahistima i pobeđivala ih.

U odgovoru Netflixa navodi se kako oni cene Nonu Gaprindašvili i njenu karijeru ali smatraju da tužba nije utemeljena i da će to dokazati na sudu.

HL/Izvor: nacional.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime