Priča o najčudnijem domaćem filmu… Snimljen pre 8 godina, u njemu plejada glumačkih zvezda, a niko ga još nije video… a možda i neće

0
628
The Absurd Scamm screenshot
Oglasi

Jedna od najvećih misterija domaće kinematografije prethodnih gotovo deset godina predstavlja naslov “Apsurdni eksperiment”.

O filmu se piše već jako dugo. Na Imdb stranici se svake godine datum premijere pomera. Navodno je sve snimljeno još 2015. godine, i od tada je film u procesu post-produkcije. Pored tih osnovnih, imamo veoma malo informacija.

5 muzičkih filmova koje nikako ne bi trebalo da propustite…

Međutim, ono što je najintrigantnije kod samog filma, iako je pravljen u domenu arthousa i eksperimentalnog filma, glumačka postava je sastavljena od najvećih zvezda glumišta.

U jednoj od glavnih uloga je sada pokojni Nebojša Glogovac, ali tu su i Žika Todorović, Branka Katić, Petar Božovic, Miloš Biković, Gordan Kičić, Mirjana Karanović, Sergej Trifunović, Nikola Đuricko, Vuk Kostić, Miloš Biković, Nina Janković, Lazar Ristovski, Predrag Manojlović, Katarina Zutić, Branislav Lečić, Mirka Vasiljević, Vojilsav Brajović, Gordan Kičić, Radivoje Bukvić, Hana Selimović, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Jelisaveta Orašanin, Dragan Mićanović….

Film je režirao mladi režiser i scenarista Boško Ilić, koji je duže vreme boravio u Americi, a došao je u Beograd a aprilu 2014. da bi snimio film koji je, kako je tada najavljeno, namenjen američkom tržištu. Snimanje se odvijalo na različitim lokacijama – u Savamali, na Novom Beogradu, garaži ispod Skupštine, a ove lokacije su uspele da dočaraju dramatičnost koja se prožima kroz ceo film.

“Apsurdni eksperiment” je triler sa dve priče, gde prvi deo čini priča o “Rajskoj prevari”, a drugi predstavlja priču “Apsurdni eksperiment”. Trejler za film je moguće pronaći na Facebook stranici ovog filma.

Kako je tada najavljivao reditelj, njegov cilj je bio da predstavi društvo koje se zasniva na nepoverenju u današnje vreme, i da pokaže da živimo u svetu koji je materijalno bogat, ali emotivno vrlo siromašan. Jedna replika u filmu kaže: “Mnogo je ljudi da bi svako bio čovek”.

Legendarni film “Diplomac” bi izgledao sasvim drugačije da je reditelj uspeo da dobije glumce koje je želeo…

Ipak, uprkos pompeznim najavama da će postići veliki uspeh u Americi, glumci iz filma ne znaju kakva je sudbina ovog ostvarenja. Nezvanične priče iz filmskih krugova kažu da reditelj navodno nije bio zadovoljan kako je montiran film, pa zbog toga nije bila premijere u jesen 2015, kako je prvo bilo bilo najavljeno. Rok se stalno pomerao, pa je počela korona.

Mirjana Karanović je u intervjuu za Noizz pre 3 godine rekla kako je sve u vezi sa tim filmom veoma bizarno:

– Biću iskrena: svi koji smo radili na tom filmu, svi glumci, cela ekipa – radili smo to isključivo zbog dobrih honorara. Scenario je za mene i za ostale bio potpuno nerazumljiv u smislu o čemu se radi, sta se dešava, ko su ti likovi. Pojavio se jedan mlad i zgodan dečko koji se predstavio kao producent i finansijer tog filma. Ne sećam se njegovog imena, ali se sećam da je bio menadžer nekom poznatom sportisti (bivši menadžer u to vreme). Ne znam kako ga je taj prilično autistični i bizaran mladi reditelj, koji nije ni završio neku školu za režiju (mislim da se bavio fotografijom), ubedio da finansira film. Mislim da je, koliko se sećam šta mi je pričao, verovao da će film zaraditi mnogo para u Americi. Pokušala sam da izrazim svoju sumnju u to, ali on mi nije verovao, tako da sam odustala. Pomenuti menadžer je animirao Glogovca, a onda je Glogi pozvao sve nas i mi smo svi pristali. Snimanje je bilo isto bizarno. Stajali smo u nekim čudnim objektima izgrađenim u hali, u skoro totalnom mraku i govorili rečenice, a neki put se sasvim sporo kretali. Ništa mi nije bilo jasno, kao ni bilo kome drugom, ali smo izgurali to. Ja sam jedva čekala da se sve to završi i da idem kući – istakla je slavna glumica.

Kakav je to horor film koji hvale Stiven King i Giljermo del Toro…

Na Wikipedia stranici ovog filma stoji da je premijera filma zakazana za 2023. goinu, ali to u ovom slučaju ne mora puno da znači. Sa druge strane, kako i ime kaže, možda je sve oko ovog filma zapravo – apsurdni eksperimenta, čiji smo svi mi deo.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime