Preminuo Vejn Kramer, osnivač legendarnog detroitskog punk benda MC5

0
309
Vejn Kramer/Photo: Hugh Shirley Candyside, wikipedia.org
Oglasi

Osnivač legendarne detroitske punk grupe MC5, Vejn Kramer, preminuo je u 75. godini. Vest o njegovoj smrti objavljena je na njegovim društvenim mrežama, a poznat je uzrok smrti koji je povezan s rakom oankreasa.

MC5 (Motor City Five), osnovan u Detroitu sredinom šezdesetih, postao je deo levih pokreta u gradu u to vreme. Nakon nastupa u Čikagu 1968. Kramer i bend vratili su se u Detroit, gde su stvorili svoj prvi album – “Kick Out the Jams”.

S izvikom “Kick out the jams, motherfuckers”, MC5 su objavili još samo dva studijska albuma, “Back in the USA” 1970. i “High Time” 1971. pre nego što su se raspali. Bend je imao trajan uticaj na razvoj punk rocka, s političkim tekstovima Kramera i eksplozivnim riffovima.

Posle raspada benda, Kramer je ostao u Detroitu, gde je ostao aktivan u muzici, ali je takođe imao i pravnih problema – 1975. godine uhapšen je, što je rezultiralo četverogodišnjom zatvorskom kaznom. To iskustvo ostavilo je neizbrisiv trag na njemu i dovelo ga do pozicije direktora organizacije Jail Guitar Doors, dobrotvorne organizacije koja pruža instrumente u svrhu rehabilitacije.

Tokom osamdesetih, Kramer je putovao od grada do grada, sarađujući s umetnicima gde god je išao, uključujući nastupe s Was (Not Was) i Džonijem Tandersom.

Devedesetih godina, Kramer je započeo svoju solo karijeru, a već 1995. godine objavio je svoj prvi album – “The Hard Stuff”, na kome su učestvovali Melvinsi, bubnjar Džoš Friz, pevač Black Flag/Circle Jerks Kit Moris i Bret Gurevic iz Bad Religion.

Osim što se bavio muzikom, Kramer je ostao i politički aktivan tokom sledećih decenija, nastupajući uz bend Rage Against the Machine i svirajući u znak podrške predsedničkoj kampanji Bernija Sandersa.

MC5 najavili novi album… Ništa neobično, osim što su prethodni objavili pre – 51 godinu!

Prošle godine, Kramer je najavio album “Heavy Lifting”, prvi MC5 album od “High Time” iz 1971., na kojem je trebalo da učestvuju originalni bubnjar Denis Machine Gun Tompson, Tom Morelo, Don Voz, Vernon Rid i Sleš.

Kako je sam rekao u jednom od poslednjih intervjua, ovim albumom, kao i ostatkom svog muzičkog opusa, Kramer je “pokušavao da gura muziku napred kako bi odražavala svet u kojem živimo”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime