Preminuo Ron Smit, umetnik koji je stvorio Sudiju Dreda

0
283
Oglasi
Sudija Dred/Promo
Sudija Dred/Promo

Strip crtač, kome je bilo 94 godine, preminuo je u u četvrtak ujutru u Velikoj Britaniji

Smrt poznatog autora objavljena je na Tviter nalogu strip magazina 2000 AD, za koji je Smit objavljivao svoje radove.

“Veoma nam je žao što je tvorac Sudije Dreda, Ron Smit, preminuo”, piše u tvitu. “Bio je neverovatan umetnik čija karijera je trajala decenijama. Izjavljujemo najdublje saučešće njegovoj porodici”.

 

Smit, koji je bio pilot u Drugom svetskom ratu, imao je kratku karijeru animatora pre nego što je prešao na strip ilustracije 1949. Radio je humorističkim i avanturističkim stripovima za niz britanskih izdavača.

Pored Sudije Dreda, napravio je još nekoliko likova, među kojima je jedan od najupečatljivijih anarhistički antijunak “Chopper”, kao i Major Dejv, orangutan koji je postao vodeći političar u futurističkoj distopiji “Mega-City One”.

 

Smit je radio i spin-of Sudije Dreda za British Daily Star od 1981. do 1998, iako je nastavio paralelno da radi za 2000 AD.

 

Zvanično se penzionisao devedesetih, iako je nastavio da radi i nakon toga. Poslednjih godina borio se s Parkinsovom bolešću.

Sudija Dred je imao i nekoliko ekranizacija, od kojih je najpoznatija ona sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi, iz 1995. godine.

HL/Izvor: espreso.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime