Preminuo Robert Nemeček, čovek koji je živeo za rokenrol i film

0
757
Robert Nemeček, YouTube screenmshot, @omladinskikanalkulture2642
Oglasi

Robert Nemeček, rodonačelnik progresivnog roka u Jugoslaviji i veliki inovator u TV i filmskoj indusriiji preminuo je u 75. godini potvrdili su na društenim mrežama njegovi prijatelji.

Nemeček je ostvaio veliki trag na domaću i jugoslovensku umetnost. Bio je osnivač i vođa grupe Pop Mašina.

– Oduvek sam bio malo zainteresovan za ono što je okupiralo moje vršnjake. Od oca sam nasledio ljubav prema stripovima, a vrlo rano i prema filmovima, na šta je uticala Kinoteka, koja mi je bila iza ugla. Za razliku od drugih nikada nisam naginjao vesternima, vec su me fascinirali stari, pa čak i nemi filmovi – rekao je svojevremeno.

Objavljeno vinilno reizdanje kultnog rock albuma “Kiselina” grupe Pop mašina

Ljubav prema muzici nasledio je od roditelja i dede, koji su bili veoma talentovani.

– Moj pradeda je došao iz Češke da svira u kraljevskom orkestru na dvoru Kralja Milana, pošto u Srbiji tako nešto nije postojalo. On je bio mlad i važio je za čudo od deteta, vitruoz na violini za klasičnu muziku. Moj deda Josip je imao troje dece i takođe je bio koncertmajstor. Moj otac Jan je išao njegovim putem i rano je otišao u inostranstvo gde je napravio karijeru, moj stric Ludvig je završio muzičku akademiju, ali se opredelio za džez trubu, mada džez nije bio ono što se sada podrazumeva pod džezom, više veliki revijski orkestri, a tetka Ludmila je ceo život bila u Beogradskim Madrigalistima i obišla ceo svet. Deda je jedan od osnivača Muzičke akademije i jedan od prvih predavača, a osnovao je i Beogradsku filharmoniju i svirao u beogradskoj Operi.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime