Preminuo Erik Karmen, autor legendarne pesme “All By Myself”

0
358
Erik Karmen, screenshot Youtube
Oglasi

Pevač Erik Karmen, poznat po hitovima “All By Myself” i “Hungry Eyes”, preminuo je u 74. godini.

Vest o smrti pevača potvrdila je njegova supruga Ejmi Karmen.

“Naš slatki, voljeni i talentovani Erik preminuo je u snu, tokom vikenda. Veliku radost donelo mu je saznanje da je njegova muzika decenijama dirnula mnoge i da će biti njegovo trajno nasleđe. Molimo vas da poštujete privatnost porodice dok žalimo zbog našeg ogromnog gubitka. Ljubav je sve što je važno… Verna i zauvek”, napisala je supruga na zvaničnom sajtu legendarnog pevača.

Erik Karmen, kojeg čitav svet zna po njegovim baladama rođen je u Klivlendu i prvo je bio pevač i tekstopisac grupe Raspberries.

Da podsetimo i kako je pesma “All By Myself” nastala.

U svoju numeru Karmen je inkorporirao deo 2. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova (koji je napisan 1901. godine). I ispostavilo se kao pun pogodak.

– Pesma je počela solom. Počinjala je sa 4 takta odjednom. Na kraju, tokom perioda od dva meseca, ceo taj interludijum je napisan. Onda je moja potraga bila da ovo (deo 2. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova) stavim u sredinu prave pesme. Onda je trebalo da smislim kakvu pesmu i kako da to uradim. Slušao sam Rahmanjinov 2. klavirski koncert i čuo sam melodiju koju sam upotrebio za refren.

Vratio sam se i slušao pesmu koju sam napisao 1973. pod nazivom “Let’s Pretend” za Raspberries. Samo sam uzeo te note odatle. Pomislio sam: “”Let’s Pretend” je lepa melodija.” Pesma nije otišla toliko daleko na top listama koliko sam mislio da je trebalo. Vratiću se i ukrasti od sebe za ovo – rekao je u jednom intervjuu Erik Karmen, prenosi songfacts.com.

Potom se osvrnuo na kantautorski rad, pri čemu je pomenuo i Sergeja Rahmanjinova.

– Nema ni približno toliko goriva u tome da budeš srećan koliko u tome da si jadan. Biti očajan je sjajan katalizator za pisanje pesama, za mene. Njegova muzika u tim periodima odražava sreću. S druge strane, ne mogu da zamislim da je Rahmanjinov bio srećan kada je pisao drugu simfoniju i drugi klavirski koncert. melodije proizilaze iz želje za zadovoljstvom – naveo je Karmen.

Karmen je mislio, kada je napisao “All By Myself”, da je Rahmanjinova muzika u javnom vlasništvu, što znači da može da je koristi besplatno. Nakon što je ova pesma izašla, Erik je saznao da nije i pristao na nagodbu sa imanjem Rahmanjinova.

Postignut je dogovor da imanje dobije 12 odsto tantijema od pesama”All By Myself” kao i od numere “Never Gonna Fall in Love Again” (koju je isto napisao Erik Karmen), koji je zasnovan na trećem stavu iz Rahmanjinovove simfonije broj 2.

Karmen je naveo da je pesma “All By Myself” puna emocija.

– Kada bih ušao u prodavnicu ploča i video “All By Myself”, znao bi o čemu se radi u pesmi, a to je emocija koju je svako osetio u nekom trenutku svog života. Stoga je to pesma koja te odmah pogaša u srce. Tekst je jednostavan koliko god može da bude – naveo Karmen.

“All By Myself” se našla na prvom mestu top lista u Americi i Kanadi, a doživela i brojne obrade. Možda i najpoznatija je ona Selin Dion iz 1996. godine. Njena verzija je dostigla 4. mesto u SAD i 6. mesto u Velikoj Britaniji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime