Premijera mjuzikla “Tesla i bitka na Magnetnom polju”

0
225
Photo: Facebook/ Tesla Info
Oglasi

Mjuzikl za decu “Tesla i bitka na Magnetnom polju”, Nebojše Romčevića i Leontine Vukomanović, u režiji Đorđa Makarevića, a po ideji Branislava Brkića, biće premijerno izveden 1. decembra u 18:00 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Projekat je rađen pod pokrivetljstvom Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, uz pomoć brenda Tesla i brenda Srećna planeta, a u produkciji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Od januara 2017. godine, mjuzikl će se nalaziti na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta.

[accordion title=’REČ PISCA… Nebojša Romčević ‘]- U ovu priču pošao sam bez želje da Tesli podignem još jedan spomenik. Savremeni svet je spomenik Nikoli Tesli. Želeo sam, a u tome sam imao podršku svih autora, da Teslu učinim čovekom koji sanja i raduje se poput deteta. Rekao bih da je vanvremenska humanost, a ne inteligencija ono što Teslu čini genijem. Veliki čovek u njemu je rodio velikog naučnika. Čovek koji se igra je čovek koji stvara. Svi ostali proizvode.[/accordion]

Na putu osmišljavanja jednog ovakvog mjuzikla, autori su se vodili brojnim dečjim pitanjima, nedoumicama i strahovima.

Glavna junakinja, devojčica Luna, vodi život u dvadeset prvom veku, okružena izumima koji ne bi postojali da nije bilo Nikole Tesle. Njen najveći strah bio je strah od buke Groma.

[accordion title=’REČ KOMPOZITORA… Leontina Vukomanović ‘]- Ideju da napravim ovaj mjuzikl, dobila sam gledajući u najlepše nacrtanog Teslu, ilustratora i animatora Branislava Brkića. Okupljajući ekipu autora za realizaciju, pre svega za libreto (Romčević), koji mi je kao producentu i kompozitoru bio najvažniji, kao i za koreografiju i režiju (Makarević), shvatila sam da teslijanska energija spaja ljude, baš kao u “Strujnom kolu”, završnici našeg mjuzikla. Igra i mašta, pre znanja, uvek prethode velikim dostignućima, zato su u našem kolu, baš kao i u publici, izbrisane razlike između velikih i malih, profesionalnih glumaca i dece.[/accordion]

Da li je Tesla razumeo jezik gromova? Da li je izumeo ne samo dvadeseti, nego i čitav dvadesetprvi vek? Da li je Teslina strategija mira – inspiracija za generacije koje dolaze? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, naći ćete u prvom mjuziklu za decu “Tesla i bitka na Magnetnom polju”, u kome Tesla i devojčica Luna pomažu Gromu i Aparatima da oslobode maleni narod Elektrona, iz kandži pohlepne vladarke Jednosmerne struje – Alave.

Da li će Alava, pored svega što ima, poželeti i drugaricu, ili će sačuvati Jednosmerno carstvo? Otkrićemo u čudesnom muzičkom putovanju po zemlji Elektropiji, u potrazi za porobljenim Elektronima. Samo jedan slobodan Elektron dovoljan je da pokrene lančanu reakciju, a ishod bitke na Magnetnom polju, do kraja će biti neizvestan.

plakat-ovaj

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime