Predstava “Biti žena” projekta ARSFID na Kamernoj sceni SNP-a u Novom Sadu

0
87
Biti žena/Photo: Tijana Borbély
Oglasi

Projekat ARSFID predstavlja pozorišni performans na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu – “Biti žena”.

Premijera je zakazana za 13. februar u 20 časova na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta (službeni ulaz), a repriza 14. februara u 18 časova.

U predstavi učestvuju studenti glume i multimedijalne režije Akademije umetnosti u Novom Sadu iz klase prof. Nikite Milivojevića, prof. Borisa Isakovića i prof. Borisa Liješevića. Igraju: Nevena Kovačević, Milena Dautović, Una Beić, Vladimir Beljić.

Šta žena ima da kaže o ženi kroz svoje ženske likove? Kako se menjala svest o ulozi žene u društvu iz perspektive naših dramskih spisateljica od kraja 19. veka do danas?

Biti žena/Photo: Tijana Borbély

Šta ženu određuje kao ženu? Da li se značenje „biti žena“ menjalo sa protokom vremena i na koji način? Navikli smo da se žene bore za prava žena i da žene govore o položaju žena. Želimo to da promenimo jer se borba za pravo na novi identitet žene tiče ne samo žene već i muškaraca. Ne zadovoljavamo se stereotipovima i ne želimo korektne odgovore. Verujemo da umetnička provokacija može da donese uvid. Zato želimo da se heteroseksualni muškarac suoči sa pitanjem na isti način na koji se sa time suočavaju žene u svojoj borbi. Šta znači biti žena?

Dramaturgija i režija: dr um. Ivan Pravdić, red. prof
Igraju: Nevena Kovačević, Milena Dautović, Una Beić, Vladimir Beljić
Videografija: Maša Pavlović, Irena Antin
U performansu su korišćeni fragmenti iz dramskih dela:
Danica Bandić Telečki: Emancipovana
Natalija Arsenović: Leskovčani u Parizu
Milica Jakovljević Mir-Jam: Tamo daleko
Ljubinka Bobić: Porodica Blo
Vida Ognjenović: Mileva Ajnštajn
Mirjana Ojdanić: Trag ljudskih zuba
Mirjana Bobić Mojsilović: Suze su OK
Jelena Kajgo: Realisti
Milica Piletić: Dokle
Milena Marković: Brod za lutke
Danica Nikolić Nikolić: Situacije
Ljubinka Stojanović: Pit
Maja Pelević: Poslednje devojčice
Milena Depolo: Karma Koma
Minja Bogavac: Crvena
Iva Brdar: Bacači prstiju
Neda Radulović: Painkillers
Olga Dimitrijević: Radnici umiru pevajući
Tanja Šljivar: Režim ljubavi
Gorana Balančević: Ogvožđena
Tijana Grumić: Moćni rendžeri ne plaču
Svjetlana Đurić: Teuta

Dramaturgiju i režiju ovog autentičnog pozorišnog performansa potpisuje Prof. dr um. Ivan Pravdić, šef katedre za dramaturgiju, rukovodilac doktorskih studija i predsedavajući Saveta Akademije umetnosti u Novom Sadu, te rukovodilac grupe za višemedijsku umetnost Interdisciplinarnih poslediplomskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Ulaz na obe predstave je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Pozorišni performans “Biti žena” je deo projekta “Istorija i identitet umetnice u srpskoj modernoj umetnosti – kreiranje izvora za naučnu i umetničku transpoziciju – ARSFID”. Projekat je finansiran sredstvima Fonda za nauku Republike Srbije u okviru programa Identiteti. Nosilac projekta je Akademija umetnosti u Novom Sadu, a partneri su Fakultet muzičke umetnosti Beograd i Institut za književnost i umetnost Beograd.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime