Pre tačno 40 godina objavljen je najprodavaniji album u istoriji…

0
336
Thriller Michael Jackson
Oglasi

Mešajući rok, pop i R&B kao niko do tada, Majkl Džekson je pre 40 godina objavio “Thriller”, album koji će postati najprodavaniji album u istoriji i definisati novu muzičku eru svojim audiovizuelnim ambicijama.

“Thriiler” je objavljen 30. novembra 1982. godine i do danas je prodat u više od 100 miliona primeraka. To je Džeksonu donelo status “kralja popa” i postalo muzička inspiracija za mnoge. Uprkos brojnim kontroverzama i optužbama za pedofiliju, Džeksonova popularnost nije bila ugrožena, a na muzičkoj platformi Spotify njegova muzika se i dalje streamuje više od 35 miliona puta mesečno.

Majkl Džekson i Džordž Harison na BBC Radiju 1: Pronađen izgubljeni intervju iz 1979.

Veliki deo magije “Thrillera” može se pripisati producentu Kvinsiju Džonsu, iako izdavačka kuća Epic nije bila oduševljena time jer je Džons došao iz džeza, muzike čija je prodaja bila “kikiriki” u očima muzičke industrije. Ali između Džeksona i Džonsa razvila se saradnja u kojoj su, u jednom slučaju, bukvalno, preletele varnice.

– Kada smo završavali pesmu “Beat It” radili smo pet noći i dana, bez sna. U jednom trenutku zvučnici su se bukvalno zapalili – rekao je tada Džons u intervjuu za Rolling Stone.

“Thriller”, uprkos velikom uspehu na pop listama, u početku nije uspeo da se probije do muzičkog kanala MTV, koji nije želeo da prikaže spot za drugi singl sa albuma, megahit “Billie Jean”, sa objašnjenje da se crna muzika “ne uklapa” u njen program kojim dominiraju rok i belci.

Šta li bi Majkl Džekson rekao… Ovakvu obradu “Billie Jean” verovatno još niste čuli

Šef Džeksonove etikete, Volter Jetnikof, zapretio je da će javno proglasiti MTV rasističkim i zabraniti svim muzičarima iz njegovog kataloga, uključujući rokere, da se tamo emituju. Ietnikof je dobio bitku sa MTV-om, ali se ubrzo sukobio sa samim Džeksonom jer je muzičar želeo milion dolara da snimi spot za poslednji singl sa albuma, pesmu pod nazivom “Thriller”. Džekson je želeo da radi sa priznatim filmskim rediteljem Džonom Lendisom, dok je Jetnikof smatrao da je cela priča besmislena jer je album već dugo bio na prvom mestu.

– Ali Majkl je imao viziju i bio je svojeglav – rekao je Olivije Kečin, autor dve knjige o Džeksonu.

KRALJ VLADA I SA NEBA! Majkl Džekson prošle godine “zaradio” 400 miliona dolara

Rezultat je bio 14-minutni video klip, poput mini filma, koji je premijerno prikazan u holivudskom bioskopu pred desetinama poznatih ličnosti. I ne samo da je Džeksona pretvorio u vukodlaka i izvukao žive mrtve iz njihovih grobova, već je pokrenuo i novu granu muzičkog biznisa – ekstravagantne i ambiciozne spotove koji su definisali pop kulturu u naredne dve decenije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime