Poslednje dobro delo “Montipajtonovca”… Teri Džouns donirao mozak za izučavanje retkog oblika demencije

0
205
Oglasi
Teri džouns/Photo: YouTube printscreen
Teri džouns/Photo: YouTube printscreen

Porodica otkrila da je Teri Džouns, nakon postavljanja dijagnoze, potpisao formulare kojima nakon smrti donira mozak za naučna istraživanja.

Teri Džons preminuo je u utorak uveče u 78. godini, nakon kraće bitke sa teškom bolešću.

Teriju je pre tri godine postavljena dijagnoza retkog oblika demencije, koji ga je lišio sposobnosti govora. Ova vest objavljena je 2016. pošto je najavljeno da će Teriju biti uručena velška BAFTA nagrada za izuzetan doprinos filmu i televiziji, pa su organizatori zamolili da se laureat obrati publici na dodeli nagrada.

Džons nas je napustio pre pet dana, a sada porodica otkriva da je Teri donirao mozak u svrhu naučnih istraživanja.

Porodica legendarnog komičara otkrila je da je mozak doniran Instututu za neurologiju, jer je glumac, 2016. kada mu je postavljena dijagnoza, u dogovoru s lekarom rešio da potpomogne izučavanje ovog retkog oblika demencije. Ovo stanje počinje progresivnom afazijom, retkom formom demencije gde se simptomi iz dana u dan pogoršavaju.

Rođen u Velsu 1942, Džons je jedan od osnivača “Pajtonovaca” zajedno sa Grejemom Čempanom, Džonom Klizom, Terijem Gilijamom, Erikom Ajdlom i Majklom Pejlinom.

Džon Kliz oprostio se od njega na Twitteru, dirljivom i šaljivom porukom – objasnio je zašto ga je voleo i dodao “odoše dvojica, ostalo nas je još četvoro”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3QLAijXp61I

HL/Izvor: mondo.rs

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime