Poseban tretman za “Poseban tretman”… Onlajn premijera digitalno restaurisanog kultnog filma na Dan Jugoslovenske kinoteke

0
604
Oglasi
Poseban tretman/Photo: printscreen
Poseban tretman/Photo: printscreen

Jugoslovenska kinoteka obeležiće svoj dan, 6. jun, onlajn premijerom višestruko nagrađivanog srpskog filma “Poseban tretman” (1980), reditelja Gorana Paskaljevića, koji je digitalno restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, u saradnji sa kompanijom Vip mobile.

Osim Dana Jugoslovenske kinoteke, koji je i dan prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu, besplatnom projekcijom Paskaljevićevog filma biće obeležen i rođendan kompanije Vip mobile.

Digitalno restaurisana verzija filma “Poseban tretman” biće premijerno emitovana 6. juna od 19 sati na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i Vip mobile, gde će gledaoci, kako je navedeno u saopštenju, “moći da uživaju u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka”.

ZORAN SIMJANOVIĆ: MINISTARSTVO KULTURE MORALO BI DA FINANSIRA DIGITALIZACIJU FILMOVA, TO JE NAŠE KULTURNO BLAGO

Ta crnohumorna socijalna drama, prema scenariju Dušana Kovačevića, imala je premijeru na Filmskom festivalu u Kanu pre tačno četiri decenije.

U filmu igra čitava plejada srpskog glumišta: Ljuba Tadić, Milena Dravić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić, Vladan Živković…

Poseban tretman/Photo: printscreen
Poseban tretman/Photo: printscreen

Atraktivna i metaforična priča o autoritarnom doktoru i njegovim pacijentima, prinudno lečenim alkoholičarima, snimljena je u produkciji Centar filma i kompanije Dan Tana Productions.

Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film “Poseban tretman” bio je 1981. nominovan za Zlatni globus za najbolji film van engleskog govornog područja (strani film), a Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Projekat Vip Kinoteka započet je vraćanjem starog sjaja kultnom filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, koji je svečano prikazan u decembru 2017. godine u prisustvu članova autorske i glumačke ekipe.

IPAK NEĆE BITI OTPISANI… FILM “POVRATAK OTPISANIH” BIĆE SPASEN OD PROPADANJA, ZA DVA MESECA ZABLISTAĆE U 6K REZOLUCIJI

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip nastavili su rad na tom projektu od izuzetnog značaja za domaću filmsku baštinu i tokom vanrednog stanja, pa je tako u aprilu više od 2.000 ljudi pratilo onlajn premijeru još jednog restaurisanog filma Slobodana Šijana “Davitelj protiv davitelja”. Digitalno restaurisani filmovi prikazani su u više od 20 gradova pred brojnom publikom.

Poseban tretman/Photo: printscreen
Poseban tretman/Photo: printscreen

“Poseban tretman” je 16. filmsko ostvarenje koji je digitalno restaurisano u okviru projekta Vip Kinoteka, u okviru kojeg je sačuvan od propadanja i njegov film Varljivo leto ’68”.

Restaurisani su i Šijanovi “Maratonci trče počasni krug”, te “Miris poljskog cveća”, “Petrijin venac” i “Nešto između” Srđana Karanovića, “Nacionalna klasa” i “Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića, “Lepota poroka”, Živka Nikolića (1941-2001), “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića, “Tri karte za Holivud” Božidara Bote Nikolića, kao i “Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića, “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića i Božidara Bote Nikolića, te “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva (1932-2019).

Premijerna projekcija restaurisane verzije tog filma organizovana je onlajn, u skladu sa vanrednim merama zbog pandemije korona virusa, zbog kojih su i bioskopske sale Jugoslovenske kinoteke još zatvorene.

https://www.youtube.com/watch?v=IJIxQJiHhow

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime