Zoran Simjanović: Ministarstvo kulture moralo bi da finansira digitalizaciju filmova, to je naše kulturno blago

0
48
Zoran Simjanović/Photo: YouTube printscreen
Zoran Simjanović/Photo: YouTube printscreen

Digitalizovani film “Miris poljskog cveća”, nedavno prikazan na televiziji, ponovo je oživeo jedno kultno ostvarenje. Da li njegovo novo ruho miriše na bolja vremena u očuvanju naše nacionalne baštine?

Autor muzike u ovom filmu, čuveni kompozitor Zoran Simjanović za Novosti kaže da je digitalizacija prava stvar.

– Bez digitalizacije nema ni obnove filmskog fonda. Nadam se da će to biti nastavljeno. To radi Kinoteka sa Vipom. Smatram da bi i Ministarstvo kulture moglo više da finansira digitalizaciju, i ne samo tih sto filmova, već svih naših 700-800 filmova, jer će u protivnom propasti – kaže Simjanović.

ČUVENI KOMPOZITOR ZORAN SIMJANOVIĆ: DANAS SVI MISLE DA MOGU DA RADE SVE…. NE IDE TO TAKO. ZATO U FILMOVIMA VIŠE NEMA VELIKIH MUZIČKIH TEMA

On samtra da postoji način da se sačuva kompletna kulturna baština, ne samo filmska.

– Godinama guramo da se od “Filmskih novosti” napravi medijateka. Ono što je Kinoteka za film, to bi medijateka bila za televiziju, razne serije, dokumentarne i crtane filmove… – kaže kompozitor.

Kad je reč o filmu “Miris poljskog cveća” Zoran Simjanović je i dalje ponosan na muziku, za koju je dobio i “Zlatnu arenu” u Puli 1978. godine.

– Bio je to moj drugi film, posle “Specijalnog vaspitanja”. Meni je bio vrlo značajan, jer sam imao muzičku osnovu koja se sve vreme vrtela kroz film. Reditelj Srđan Karanović je tu muziku slušao dok je snimao i zato je uspešno vezana sa slikom. Pored te glavne teme i drugih mojih muzičkih numera bilo je i drugih izvođača na raznim instrumentima i alatkama, koji su doprineli ukupnom muzičkom utisku.

Pevala je i čuvena Milica Ostojić, poznatija kao Mica Trofrtaljka…

– Da, ali ne samo ona. I naš svetski scenograf Miljen Kreka Kljaković svirao je neke Dilanove kompozicije. Sve u svemu bilo je to jedno muzičko ludilo.

Korona mu nije lako pala, ali našao je način da se izbori s izolacijom.

– Meni je dobro prošla, bio sam na Kopaoniku. Sedeo sam tamo i po ceo dan gledao filmove. Nagledao sam se raznih filmova, a neki su bili i dobri. Mogao sam da šetam, ali falilo mi je društvo – priznaje Zoran Simjanović.

HL/Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime