Počinje 71. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

0
134
Kamera/Photo: Pixabay
Oglasi

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, biće svečano otvoren 26. marta u 19:00 časova u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Lordanu Zafranoviću nagrada za životno delo 71. martovskog festivala

Na svečanom otvaranju biće uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala Lordanu Zafranoviću i priređena svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Sanjalice“ reditelja Vladimira Petrovića, o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Lordan Zafranović/Photo: Stanislav Milojković

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, prošle godine obeležio je 70 godina od osnivanja, jubilej kakav do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Ove godine trajaće 5 dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona.

Omaž Žarku Lauševiću na 71. Martovskom festivalu… Premijera filma “Hrana za golubove“

Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

“Buntovnik sa razlogom”… Svetska premijera filma o Nikoli Stojanoviću na 71. Martovskom festivalu

Od pre dve godine u međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma. U takmičarskom programu biće prikazano 98 filmova, od čega je čak 80 premijera: svetskih, regionalnih, srpskih, festivalskih…

“Šagargur”… Međunarodna premijera filma o ženskom Golom otoku na 71. Martovskom festivalu

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine “Svetska panorama“, “Regionalna panorama“ i “Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama.

Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivala, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

71. Martovski festival

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn.

Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime