“Šagargur”… Međunarodna premijera filma o ženskom Golom otoku na 71. Martovskom festivalu

0
112
Šagargur/ Photo: Promo
Oglasi

Dokumentarni film “Šagargur” autorke Nataše Nelević, svedočanstvo o političkom i moralnom stradanju žena u vreme IB Rezolucije 1948. godine, međunarodnu premijeru imaće u programu Regionalna panorama 71. Martovskom festivalu.

Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart od 19:00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Sa Golog otoka, mitskog logora-ostrva, na kojem su u vreme najbolnije totalitarne epizode jugoslovenskog socijalizma prevaspitavani nelojalni Jugosloveni, film skreće pogled ka manjem, ženskom logoru na susednom ostrvu Sveti Grgur ili Šagargur, kako glasi njegov lokalni naziv.

Logorska sećanja Đine Markuš, jedne od logorašica, sačuvana u njenim memorima, susreću se u filmu sa svedočenjima njene nećake Marine i zabrinutim pogledima koje nekoliko mladih crnogorskih umetnica odašilju ka Svetom Grguru.

Šagargur/ Photo: Promo

Njihova osećanja, refleksije i imaginacija udruženo traže odgovor na pitanje kako je više od 600 Jugoslovenki, uglavnom mladih i obrazovanih komunistkinja, ućutkano u logorima i zašto tu tišinu čujemo i danas?

Autorsku ekipu filma “Šagargur” (2024/62′), uz rediteljku i scenaristkinju Natašu Nelević, čine Branimir Žugić (producent), Dušan Vuleković (montaža i postprodukcija), Slobodanka Bobana Dabović Đurić (kompozitorka), Aleksandar Brajović (dizajn zvuka) i Dušan Vuleković, Branko Sujić i Nemanja Dabanović (direktori fotografije).

Film je snimljen u produkciji kuće LIVE production iz Crne Gore, a Rezon Inkubator (Srbija) je koproducent.

Nataša Nelević/ Photo: Duško Miljanić

Nataša Nelević rođena je 1961, diplomirala je na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

Pozorišna je kritičarka i autorka više knjiga iz oblasti teatrologije, feminističkih teorija i ženskih studija. Objavila je knjigu za decu “Zovu me Čupa“ (2018), zbirku dramskih tekstova “Drame“ (2019) i “Mali roman o blatu“ (2023).

Dobtinica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2003) i Nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji savremeni dramski tekst (2010). Ovo je njen prvi film.

Šagargur/ Photo: Promo

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održan od 26. do 30. marta u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Pored bogatog takmičarskog programa u nekoliko kategorija, publici će ponuditi i ekskluzivan revijalni program kroz Domaću, Regionalnu i Svetsku panorama.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn.

Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime