Pisac iz Zanzibara Abdulrazak Gurna dobitnik Nobelove nagrade za književnost

0
240
Oglasi
Abdulrazak Gurna/Photo: screenshot
Abdulrazak Gurna/Photo: screenshot

Laueratu će, uz najprestižniju književnu nagradu, biti dodeljena i svota od milion američkih dolara

Abdulrazak Gurna ovogodišnji je laureat Nobelove nagrade za knjiženost za 2021. godinu koja je danas dodeljena u Stokholmu.

Pisac iz Zanzibara izabran je zbog svog “beskompromisnog i saosećajnog prodiranja u efekte kolonijalizma i sudbinu izbeglica u provalili između kultura i kontinenata.

Rođen je 1948. godine u Zanzibaru, a u Britaniju je došao 1968. godine kao student i sada predaje na Univerzitetu u Kentu. On je takođe jedan od urednika magazina Wasafiri.

Njegova prva tri romana Memory of Departure (1987), Pilgrims Way (1988) and Dottie (1990) dokumentuju iskustvo imigranata u moedrnoj Britaniji iz različitih perspekitva. Njegov četvrti roman Paradise (1994) smešten je u kolonijalnu Istočnu Afriku tokom Prvog svetskog rata i bio je u užem izboru za Bukerovu nagadu.

Sledeće delo Admiring Silence (1996) donosi priču o mladom čoveku koji napušta Zanzibar i odlazi u Englesku, gde se ženi i postaje učitelj. Kada se posle 20 godina vrati u domovinu, povratak duboko utiče na njegove stavove i o svom braku, i o samom sebi.

Roman By the Sea (2001) ispričan je iz perspektive Saleha Omara, ostarelog tražioca azila koji živi u Engleskoj, u gradiću na moru.

Abdulrazak Gurna živi u Brajtonu. Njegovi poslednji romani Desertion (2005) i The Last Gift (2011) bili u užem izboru za Književnu nagradu Komonvelta 2006. godine.

U uživo prenosu koji se emitovao na Jutjubu, Milan Kundera i Haruki Murakami najčešće su spominjani kao miljenici čitalaca.

Kladionice su najviše šanse davale francuskoj spisateljici Ani Erno, čija su pojedina dela prevedena i na srpski jezik.

Takođe, šanse za osvajanje Nobelove nagrade za knjiženost davane su kanadskoj pesnikinji En Karson, japanskoj zvezdi Harukiju Murakamiju, Ruskinji Ljudmili Ulickaji, popularnoj Kanađanki Margaret Etvud…

Pisci kojima su se takođe davale velike šanse bili su i jugoslovenska i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić, američko-srpski pisac Čarls Simić i južnoafrički autor hrvatskog porekla Ivan Vladislavić.

Laureatu Nobelove nagrade pripala je i svota od milion američkih dolara.

Podsetimo, prošlogodišnja dobitnica prestižne nagrade bila je američka pesnikinja Luiz Glik.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime