Petar Janjatović: Nismo ni svesni šta je muzička scena izgubila zbog pandemije…

0
414
Oglasi
Petar Janjatović/Photo: YouTube printscreen
Petar Janjatović/Photo: YouTube printscreen

Šira javnost i dalje nije preterano svesna ogromnog gubitka koji je scena u poslednjih meseci pretrpela smrću brojnih muzičara usled Kovid-19 pandemije, među kojima je bilo i jakih autora, ocenio je rok publicista Petar Janjatović.

Autor referentne “Eks Ju rok enciklopedije” rekao je agenciji Tanjug da su otišli stvaraoci od kojih se “bez obzira na minuli rad, još mnogo toga moglo očekivati, posebno kad pričamo o ljudima koji su simboli određenog žanra”.

ISTRAŽIVANJE O MUZIČKIM NAVIKAMA U SRBIJI:  ŠTA SLUŠAMO, GDE SLUŠAMO I DA LI SMO SPREMNI DA ZA TO PLATIMO?

Usled Kovid pandemije, između ostalih, preminuli su istaknuti kantautor Ðorđe Balašević (1953-2021), jedan od osnivača Rilblje čorbe basista Miša Aleksić (1953-2020), kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović (1946-2021) i vođa “Balkanike” Sanja Ilić (1951-2021) (ali i mnogi drugi javnosti manje poznati, ali jednako vredni muzičari – nap.ur) . Janjatović smatra da nije potrebno naknadno novo vrednovanje njihovog stvaralaštva.

– Mislim da su muzičari o kojima pričamo prepoznati tokom svog rada. Najbolji primer je ogromna tuga koju je podelila bivša Juga za Balaševićem. Naravno da se neke pesme čitaju u drugačijem ključu, kad autor više nije tu, ali generalno mislim da su oni prepoznati na vreme – smatra Janjatović.

ĐULE KAŽE DA “NIJE SVE TAKO CRNO”: VERUJEM DA ĆE NOVA MUZIČKA SCENA I NOVI BENDOVI PROMENITI STVARI

Upitan postoje li možda neka nova imena i talenti koji sa vremenom mogu zauzeti takvu ili sličnu po važnosti ulogu na sceni, poput Balaševića ili Simjanovića, Janjatović kaže da je “veoma nezahvalno praviti prognoze, pogotovo kad poredimo sa tako plodnim autorima”.

– Nisam siguran da ćemo imati baš previše nekih tako velikih imena. Možda zbog toga što su oni kad su počinjali da rade bili jako inovativni, a danas je novim imenima teško, ako ni zbog čega drugog ono zbog toga što je već mnogo toga i odsvirano i otpevano – kaže Janjatović.

Muzička scena će se oporaviti, ali Janjatović upozorava da to “neće biti ni brzo ni lako”.

– Nekako, računam na vitalnost scene. Staće na noge. Zato što potreba za sviranjem i stvaranjem ne zastareva – zaključio je Janjatović.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime