PESNIK U DUŠI, ROKER U SRCU… Prošlo je (neverovatnih) 48 godina od smrti Džima Morisona

0
263
Oglasi
Džim Morison/Photo: YouTube printscreen
Džim Morison/Photo: YouTube printscreen

Danas se navršava 48 godina od smrti legendarnog američkog muzičara i pesnika Džima Morisona, čiji grob u Parizu predstavlja jednu od nezaoblizanih turističkih atrakcija pored Ajfelove kule, Jelisejskih polja, Trijumfalne kapije i Luvra.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison, rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa grupe The Doors i smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu šokirala je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje i 48 godina posle smrti.

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme Doorsa postale obavezne u kompilacijama radio stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde – grub, privlačan i misteriozan.

Najpoznatije pesme Doorsa je teško odabrati, ali tu su “The End”, “When the Music is Over”, “Light my Fire”, “Crystal Ship”, “LA Woman”, “Riders on the Storm”, “Break on Through”…

Uticao je na mnoge umetnike, među kojima su i Peti Smit, Jan Kertis i Igi Pop.

Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je “Rembo u kožnoj jakni”.

Za života je uspeo da objavi dve knjige “The Lords – Notes on Vision” i “The New Creatures”. Posthumno su izdate još dve zbirke pesma “Wilderness” i svetski poznat “The American Night”.

Umetnik je bio jedan od malobrojnih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzitet u Kaliforniji – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

Morison je sebe prvenstveno smatrao pesnikom, a jednom prilikom je rekao: – Ako moja poezija teži da dostigne bilo šta, to je da oslobodi ljude od ograničenog toka života u koji gledaju i osećaju.

Sahranjen je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Žan-Batist Poklen – Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Đoakino Rosini, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

HL/Izvor: beta

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime