Peca Popović o Bati Kovaču: Mnogi su ga “otkrili” tek sada, kad ga više nema

0
396
Oglasi
Peca Popović/ Photo: Zoran Lazarević Laki (Arsenal fest)

Napustio nas je Kornelije Bata Kovač, a o muzičkoj legendi, o tome kakav je privatno bio, i o najvećim hitovima jugoslovenske pop i rok scene, danas je na televiziji K1 govorio rok novinar Petar Peca Popović.

Poznati novinar najpre se osvrnuo na činjenicu da su, nažalost, Batu mnogi otkrili tek sada, kada ga više nema.

– Koliko dugo se ćutalo dok nije umro? Dok je bio na vrhuncu svojih stvaralačkih sposobnosti i saradnje sa raznim ljudima svakodnevno je bio u medijima. A poslednjih 15 godina njegovo mesto su preuzeli šarlatani, u medijima pa i u muzici. I onda kada umre, odjedanput ga otkrijemo – rekao je Popović i dodao:

PREMINUO LEGENDARNI MUZIČAR I KOMPOZITOR KORNELIJE BATA KOVAČ

– To je sudbina petorice koji su umrli u poslednjih 17 meseci u Beogradu od korone. Pet pionira koji su zadužili beogradsku i jugoslovensku scenu. Umro je Branko Marušić Čutura, najstariji beogradski roker; Miloš Sekulić koji je osnovao Iskre; Zoran Simjanović koji je osnovao Siluete i Elipse; umro je Vojkan Borisavljević koji je zadužio muzičku scenu i sada je otišao i Bata Kovač. Na beogradskoj sceni od pionira ostala su samo još dva ili tri aktera. To je ta nepravda. To nije gubitak za Beograd i za ovo što se zove region, to je gubitak za naš zajednički emotivni zavičaj, gde smo zahvaljujući toj muzici prihvatili neke vrline, neka osećanja prepoznali, otkrili prijateljstva i upoznali neke talentovane ljude koji su nam određivali život.

Peca Popović prisetio se i prvog puta kada je upoznao Kornelija Batu Kovača.

– Ja se sećam dana kada sam ga upoznao. Bio je kraj septembra 1966. Vojkan i Prele su me pozvali u tadašnji Atelje 212 koji se nalazio u zgradi „Borbe“ na osnivanje časopisa Gong. Bili su tu i Zlatko Golubović, Tamara Šarić… Bio sam učenik Desete beogradske gimnazije i na radijatoru u hodniku je sedeo vojnik koji nam je pričao kako planira da se bavi muzikom i planira da snimi jedan sving i pucketao je prstima. Pevao nam je i kazao da mu je plan da se vrati u Sarajevo, a njegov govor nije bio bosanski i to me je čudilo. Onda je kazao da će se jednog dana doseliti u Beograd i oženiti Beograđanku. Posle sam ga video kada su svirali Indeksi u Vodicama, neposredno pre nego se 1968. preselio u Beograd. Tužno je što od te postave Korni grupe, kada je zaista došao u Beograd i osnovao bend, više niko nije živ. Tako je ta priča o beogradskoj supergrupi prestala da postoji – kazao je Popović.

Peca Popović danas je kazao i da je Bata Kovač “rasturio” Zlatne dečake i Elipse i napravio prvu jugoslovensku supergrupu.

– To znači od različitih grupa napraviti novu. Korni grupa je promenila scenu i bila prva koja je svirala svoj repertoar. Do tada su svi pevali Stonse i Bitlse. Bata je doneo svoju muzičku civilizaciju i bio prvi koji se nosio sa problemom avangardnog i komercijalnog. Mi smo znali da mu zameramo, jer se neke pesme nisu uklapale, bili smo začuđeni. Delovalo nam je kao da na bananu kalemite šljivu, ali on je prepoznavao vrednost. Bata je video i šta sve Zdravko može i napravio mu veliku karijeru.

I POSLE 50 GODINA VOLIMO PESME KORNI GRUPE… BEOGRAD JE TO NAJBOLJE POKAZAO U SAVA CENTRU…

Peca Popović kazao je da je sa Kornelijem Batom Kovačem bio u automobilu kojim su išli na sahranu Davorina Popovića.

– Dok smo se spuštali od Bembaše ka Sarajevu – svi smo plakali. Bata je bio mnogo pažljiv. Ustao bi svaki put kada bi neka ženska osoba prolazila pored njega. Dolazio je uvek na svaku promociju na koju su ga zvali. On je spajao rokenrol i lepo vaspitanje. Za mene lično je najvažnije ono što je napravio u Španiji, kada su izbili sukobi na prostoru bivše Jugoslavije. Napravio je ploču “Balkan” i odrekao se prihoda i sav novac uputio deci koja su u ratu postradala. Bata je bio primer dobrog čoveka. Verovao u ono što je bilo važno – rekao je Peca Popović.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime