I posle 50 godina volimo pesme Korni grupe… Beograd je to najbolje pokazao u Sava Centru…

0
113
Korni grupa (Sava Centar)/ Photo: AleX
Korni grupa (Sava Centar)/ Photo: AleX

Legendarna Korni grupa, pola veka od osnivanja i 32 godine od poslednjeg nastupa, vratila se na scenu izuzetno emotivnim dvoipočasovnim koncertom u beogradskom Sava Centru.

Kornelije Kovač/Photo: AleX
Kornelije Kovač/Photo: AleX

Stari članovi, klavijaturista i glavni autor Kornelije Bata Kovač, gitarista Josip Boček i pevač Dado Topić, uz novopridošle basistu Peđu Milanovića, klavijaturistu Aleksandra Miletića i bubnjara Ratka Ljubičića, kao i zahvaljujući ogromnoj i nesebičnoj pomoći gostujućih pevača Gorana Šepe-Galeta, Dejana Cukića, Zorana Šandorova i Dušana Svilara, izveli su brojne neprolazne pesme Korni grupe, nastale tokom njenog postojanja između 1968. i 1974. godine.

Nikola Nešković/ Photo: AleX
Nikola Nešković/ Photo: AleX

Posle uvodne reči Nikole Neškovića, čuvenog voditelja i promotera rokenrola davnih dana, prvo je zapevao Gale Kerber (“Devojčice mala”, “Prvo svetlo u kući broj 4”).

Dejan Cukić i Korni grupa (Sava Centar)/ Photo: AleX
Dejan Cukić i Korni grupa (Sava Centar)/ Photo: AleX

Nakon Galeta nastupio je Dejan Cukić koji je podsetio publiku na preminule članove originalne postave – Dušana Prelevića Preleta, Velibora Borka Kacla, Vladimira Furduja Furdu i Bojana Hreljca, i izveo pesmu “Čovek i pas”, upravo iz Preletovog perioda, sa prvog singla Korni grupe.

U set listi su se našla i dva klasika “Generacije 5” koje je komponovao Kovač. “Ti samo budi dovoljno daleko” je maestralno izveo Svilar, a “Pseto” Gale Kerber. Repertoar je obogatio i Bočekov čuveni solo instrumental “Dinamit”, nastao 1975, brzo po raspadu “Korni grupe”.

Zoran Šandorov/ Photo: AleX
Zoran Šandorov/ Photo: AleX

Impresivno izvođenje dugometražnog “Puta za istok”, gde je Šandorov bio za mikrofonom, predstavljalo je jedan od vrhunaca večeri. Njegova interpretacija ukrasila je i “Moju generaciju”, koja je 1974. odvela Korni grupu na Pesmu Evrovizije u Brajton.

Dado Topić/ Photo: AleX
Dado Topić/ Photo: AleX

Uprkos najavama da zbog bolesti možda neće zapevati, Dado Topić se ipak pojavio u velikom finalu koncerta i izveo, kako je rekao, svoju omiljenu pesmu, “Jedna žena”, pa “Etidu” sa Cukićem, koji je podsetio da je upravo Dado pevao na prvom velikom koncertu Korni grupe 6. novembra 1969.

Topić je počeo, za kraj zvaničnog dela koncerta, da peva “Trla baba lan”, da bi im se priključili i svi ostali učesnici.

– Korni grupa je podsetila na kakvim je muzičkim vrednostima jedna generacija odrasla. Imamo, posle toliko decenija, u vremenu sveopšeteg fotošopiranja, grupu muzičara koja svira bez semplova, kompjutera, ritam mašina i pomoći tehnologije. Divno što je prisutna publika to razumela. Što shvata da neko čuva osnovni smisao te muzike. Korni grupa danas uživo superiorno interpretira ono što je snimljeno pre pola veka. To je važno, kao što je važno da su to razumeli i gostujući pevači, zapravo sledbenici tih vrednosti. Hvala im na tome – ocenio je koncert uticajni publicista Petar Peca Popović.

 “Jedna žena”, omiljena pesma Dade Topića…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime