Paraf predstavio “Goli otok”, drugi video singl s predstojećeg live izdanja

0
434
Paraf, Goli otok/ Photo: Promo
Oglasi

Postoje mitske, fantomske pesme, najčešće nikada formalno objavljene, poznate sa koncerata izvođača koji su davno postojali.

“Goli otok” grupe Paraf sigurno je najmitskiji “fantom” kompletnog regionalnog punk i novotalasnog perioda.

Uz “Narodnu pjesmu” apsolutni favorit na gotovo svim nastupima Parafa, ova numera je redovno izazivala burne reakcije publike za kratko vreme svog koncertnog postojanja.

Nažalost, zbog politički nepodobnog teksta, pesma nije mogla da se nađe na njihovom albumu prvenacu “A dan je tako lijepo počeo”, niti je ikada studijski snimljena.

Pošto je posle tog albuma Paraf promenio postavu i krenuo u drugom pravcu, “Goli otok” se tokom osamdesetih više nije izvodio ni uživo.

Valter Kocijančić
Valter Kocijančić/ Photo: Nikica Petković

Ali, kada je Valter Kocijančić krajem prošle decenije krenuo sa programom “Valter svira Parafe” i okupio prigodni bend Perspektiva nastala je i studijska verzija te numere.

Samo godinu dana kasnije objavljen je ultimativni box-set Parafa “Sabrana djela 1976.-1987.” i na njemu se prvi puta moglo da čuje originalno izvođenje te pesme, snimljene 1979. u Puli, na humanitarnom koncertu za podršku stradalima od zemljotresa u Crnoj Gori.

Isti snimak nalazi se kao bonus numera na specijalnoj vinilnoj ediciji prvog albuma Parafa “A dan je tako lijepo počeo” objavljenog povodom 40. rođendana izdanja.

Na svom nastupu u rečkom Exportdrvu 1. aprila ove godine sadašnja postava Parafa furiozno je izvela “Goli otok” uz veliku podršku publike.

Muzika i spot za ovu pesmu najavljuju drugi live-album “DELTA Live 2022” koji će, kako je planirano, pojaviti na tržištu 13. decembra.

Paraf/ Photo: Nikica Petković

Danas se o tome sve zna, ali 1978. godine, kada je pesma nastala, o Golom otoku moglo je da se priča samo privatno.

Utoliko je već i uzimanje takve teme i njeno javno izvođenje na koncertima za tadašnje rock poklonike bila prava senzacija i eksplozija bunta.

Iako je tekstualni iskaz naivno tinejdžerski, muzika je punkorvni razarač, a kao diranje u zabranjeno izazivala je euforije u publici i ostala zapamćena kao  jedna od ikona exYu punka sve do današnjih dana.

“Goli otok” i ostale pesme s najavljenog albuma, Parafi će da predstave uživo u zagrebačkom klubu Bogaloo 17. decembra na zvaničnoj promociji izdanja “DELTA Live 2022”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime