Pandemija bezumlja ne prestaje… “Beatlesovska” ulica Penny Lane moraće da menja ime zbog “veze s robovlasništvom”?!

0
290
Oglasi
Photo: Facebook @thebeatles
Photo: Facebook @thebeatles

Ako se navodi pokažu istinitim, ulici Penny Lane u Liverpulu preti promena imena zbog navodne povezanosti s ropstvom!

Penny Lane postala je poznata ulica tokom 60-ih godina prošlog sveka kada su je u pesmi ovekovečili legendarni The Beatles, a pesmu potpisuje Pol Makartni u spomen na ulicu njegovog rodnog grada.

Prošle sedmoce nepoznati počinioci išarali su tablu ulice Penny Lane zbog tvrdnje da je ime ulice povezano sa ozloglašenim trgovcem robovima Džejmsom Pnijem koji je živeo u 18. veku. Stiv Roteram, zvaničnik Liverpula, priznao je da bi moglo da dođe do promene imena ulice ako se dokaže navodna povezanost sa Džejmsom Penijem.

Roteram je rekao za Sky News:

– Ako postoji direktna povezanost, osnono ako je ulica Penny Lane dobila ime prema Džejmsu Peniju, onda je potrebno pokrenuti istragu. Nešto mora da se uradi po pitanju ovog problema i rekao bih da je ulica u velikoj opasnosti od promene izvornog imena. Trenutno nema dokaza koji bi potvrdili tu činjenicu, ali pokušajte da zamislite da Penny Lane kao ime ulice ie kao poznata pesma Beatlesa jednostavno nestanu. Ne verujem u povezanost s Džejmsom Penijem, ali ovaj problem mora da bude istražen od strane institucija.

LUDILO UZIMA MAHA… ZABRANJUJU “MUĆKE” ZBOG “POLITIČKE NEKOREKTNOSTI”?

Međunarodni muzej ropstva u Liverpulu takođe je opovrgao navode o povezanosti Džejmsa Penija sa imenom ulice, ali mnemaju nikakav dokaz ni da nije tako.

Ovaj problem pojavio se širom Engleske nakon serije spomenika koji su uništeni u pokretima od strane demonstranata u akciji Black Lives Matter, a u Bristolu je uništen spomenik Edvarda Kolstona, međunarodnog trgovca robovima tokom 19. veka.

HL/Izvor: soundguardian.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime