Pametnjakovići sad menjaju i istoriju… U novoj predstavi Jovanka Orleanka će biti prikazana kao rodno neutralni lik

0
711
Oglasi
Jovanka Orleanka, artwork
Jovanka Orleanka, artwork

Jovanka Orleanka biće prikazana kao rodno neutralni lik u novoj predstavi u domu Šekspira u Londonu, u radikalnom odlasku sa uobičajenog prikaza istorijske ličnosti. Publika će komad “Ja, Jovanka” premijerno moći da pogleda 25. avgusta u Globe teatru i prikazivaće se dva meseca, a čuće se kako se za Jovanku koristi zamenica “oni”.

Pozorišna predstava je opisana kao “živa, vesela i puna nade”. U njemu će biti prikazan Jovankin uspon tokom Stogodišnjeg rata između Francuske  i Engleske. Izobel Tom će preuzeti naslovnu ulogu u svojoj prvoj velikoj pozorišnoj ulozi, piše britanski The Times.

UMESTO NEPODOBNIH PETRA PANA, DAMBA, SNEŽANE… U NOVOM NETFLIX CRTAĆU GLAVNI LIKOVI SU GEJ TATE I NEBINARNA OSOBA

Iako predstava još nije premijerno odigrana, već su usledile kritike. Jedan akademik je rekao da se njime “potpuno narušava smisao istorije”.

– Dramskim piscima je dozvoljeno da imaju malo poetske slobode, ali mislim da je ono što je interesantno u vezi sa predstavom da veoma upada u ideju prepravljanja istorije – rekao je Frenk Furedi, profesor sociologije na Univerzitetu u Kentu i nastavio:

EMA VOTSON JE PRVA DOBITNICA “BESPOLNE” MTV NAGRADE

– To potpuno narušava smisao istorije – to je projektovanje fantazije unazad. Pretpostavljam da će vremenom neko sugerisati da je Džejn Ostin transrodna osoba… Za francuske patriote Jovanka Orleanka je neko veoma poseban. Njena uloga je bila još herojskija jer je bila žena – naveo je profesor, prenosi britanski LBC.

Jovanka Orleanka, spomenik/Photo_ Pixabay
Jovanka Orleanka, spomenik/Photo_ Pixabay

Pojedini ljudi su se takođe osuli paljbu na predstavu na društvenim mrežama i osudili odluku pozorišta.

“Slažem se. Narušavaju istoriju”, “Prestanite sa ovim ludilom”, samo su neki komentari na Twitteru.

FANOVI NAPALI ILUSTRATORE NOVOG, BISEKSUALNOG SUPERMENA, REAGOVALA I POLICIJA…

Međutim, Globe teatar je branio svoj pristup produkciji, a umetnička direktorka Mišel Teri je u saopštenju navela:

“Globe teatar je mesto mašte. Mesto gde, na kratko, možemo bar da razmotrimo mogućnost svetskog života na drugim mestima… Nismo prvi koji su predstavili Jovanku na ovaj način, i nećemo biti poslednji”,  navodi se u saopštenju.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime