Kanski pobednik “Ja, Danijel Blejk” otvara 22. FAF

0
319
Oglasi

ovaDvadeset drugi Festival autorskog filma (FAF) biće održan u Beogradu od 25. novembra do 3. decembra, a beogradsku publiku očekuje preko 80 filmova koji će biti prikazani za deset dana u deset sala.

Festival će svečano biti otvoren projekcijom filma “Ja, Danijel Blejk” slavnog reditelja Kena Louča,  dobitnika “Zlatne palme” na ovogodišnjem Kanskom  festivalu. Ovaj socijalno angažovani film govori o borbi malog čoveka sa sistemom, odnosno naporima stolara Danijela Blejka da dobije naknadu u Britaniji nakon infarkta.

Ja, Danijel Blejk/ Photo: Promo
Ja, Danijel Blejk/ Photo: Promo

Danijel Blejk radi kao stolar veći deo svog života u Njukaslu. Sada, po prvi put, treba mu pomoć od države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece, Dejzi i Dilana. Kejtina jedina šansa da pobegne iz sobe hostela u Londonu je da prihvati stan u gradu koji ne poznaje, koji je udaljen skoro 500 km. Danijel i Kejti se nalaze u ničijoj zemlji, upleteni u “bodljikavu žicu” birokratrije savremene Britanije.

U glavni program 22. FAF festivala je uvršćen 21 film od kojih se 11 takmiči za Gran pri festivala “Aleksandar Saša Petrović”.

[accordion title=’Ken Louč’]

Ken Louč / Photo: Promo
Ken Louč / Photo: Promo

Ken Louč (1936.) je engleski filmski i televizijski reditelj. Poznat je po naturalističkom stilu i socijalno angažovanim delima, kao i po socijalističkim životnim idealima.

Na Kanskom festivalu 2016. godine, sa filmom “Ja, Danijel Blejk” osvojio je drugu Zlatnu palmu (posle filma “Vetar koji njiše ječam” nagrađenog 2006. godine). Louč je i jedan od začetnika žanra dokumentarne drame, nastale kombinovanjem francuskog novog talasa i italijanskog neorealizma.

Poznat kao politički aktivista i levičar, režirao je filmove koji su osvojili brojne nominacije i nagrade na prestižnim svetskim festivalima.

Pored Kanskog, osvajao je priznanja na Venecijanskom i Berlinskom festivalu, a dobitnik je i britanske nagrade BAFTA.[/accordion]

Do 3. decembra biće prikazan raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koji su miljenici publike, kao i filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Glavna sala festivala i ove godine će biti Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu “Fontana”, UK Parobrod, UK Palilula, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu- Kolarčeva zadužbina.

Ovogodišnji vizual radili su Braća burazeri i inspirisan je filmovima i poetikom Kena Louča.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime