Ovo je priča o “Ed Force One”, Boingu 747 kojim je Iron Maiden putovao i na kraj sveta… Verovali ili ne, ovaj avion i danas leti…

0
738
Oglasi
Ed Force One/Photo: YouTube printscreen
Ed Force One/Photo: YouTube printscreen

Da li ste znali da je bend Iron Maiden imao svoj Boeing 747 za svetsku turneju 2016. godine? Ali odakle je došla ova letelica i šta s desilo s njom? Portal Simple Flying istražio je sudbinu specijalnog Boeinga 747, prikladno nazvanog “Ed Force One”.

Priča o Iron Maiden Boeingu 747 zapravo počinje daleko pre nego što su rešili da nabave avion. Avion, Boeing 747-400, započeo je svoj slavni život kao komercijalni putnički avion za Air France kao F-GITH 2003. godine.

Letelica je služila za Air France više od decenije, a konačno je bila poslata u penziju 2015. godine. Godine 2016. avion je kupila kompanija za iznajmljivanje aviona Air Atlanta Iceland za privatne angažmane.

Bend Iron Maiden tražio je specijalnu letelicu koju će koristiti na svojoj turneji (za prevoz sve njihove scenske opreme, video produkcije, kao i članova benda i članova njihvog tima). Obično bi Boeing 737 bio dovoljan, ali s obzirom na to da je to bila jedna od najvećih svetskih tirnejarevija, njima je trebao dodatni teretni kapacitet.

Boeing 747 izabran je u februaru 2016. godine i ponovo je obojen u specijalnu Iron Maiden boku. Pod nadimkom ‘Ed Force One’, prema maskoti benda Ediju, sedišta su bila prekrivena u potpuno crno krzno, zajedno s markiranim prekrivačima za naslone za članove posade koji su leteli sa Iron Maiden na turneji. Čak je i angažovana posada imala Ed Force One brendirane okovratnike.

Zanimljivo je da je pevač benda, Brus Dikinson, upravo zahvaljujući ovom avionu postao licencirani pilot Boeinga 747. Kao takav, pilotirao je na većini putovanja Ed Force One tokom turneje od 17 meseci.

Ed Force One/Photo: YouTube printscreen
Ed Force One/Photo: YouTube printscreen

Avion je specijalno modifikovan da prevozi 10.000 kg opreme koja je potrebna supergrupi za njihovu veliku svetsku turneju. Predvidljivo, kombinacija legendarnog rokera za upravljačem i same “Kraljice neba” prilično je garantovala gomilu ljudi na aerodromima kako bi bili svedoci svakog poletanja i sletanja. Bend je čak osnovao i namensku ‘spotters stranicu’, kako bi fanovi podelili fotografije neverovatne letelice.

Avion je leteo širom sveta, obilazeći mesta kao što su Novi Zeland, Kanada, Tokio, Brazil i još mnogo drugih. U Čileu je letelica udarila vučni kamion na na aerodromu i oštećena su mu dva GE motora. Oni su morali da budu zamenjeni, a avion se vratio u vazduh za 10 dana. Sveukupno, avion je leteo s bendom na turneji od marta do juna 2016. godine.

Po završetku turneje, Boeing 747 prebačen je nazad na Island radi daljeg iznajmljivanja. Bio je zakupljen je nekoliko malih privatnih letova, poput putovanja 350 islandskih fudbalskih navijača u Marsej na utakmicu Island – Mađarska. Avion je bio zadržan u postojećem stanju za ovo putovanje. Nakon tog leta, avion je prefarban i izgubio je svoju ikoničnu šemu Iron Maiden ‘Ed Force One’.

Potom je iznajmljen avio-kompaniji iz saudijske Arabije u avgustu 2016. godine za redovno korišćenje u putničkom saobraćaju. I danas je ovaj avion još u funkciji i leti za istu avio-kompaniju. Ako želite da letite istim avionom koji je Iron Maiden prevozio širom sveta, imate šansu… Kad prođe ovo ludilo.

HL/Izvor: simpleflying.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime