Ovo je pesma koja MORA DA VAS OPUSTI… kažu naučnici

0
342
Oglasi
Marconi Union/Photo: Printscreen
Marconi Union/Photo: Printscreen

Poznato je da terapija muzikom može da pomogne da se rešimo stresa, ali neurolozi su uspeli čak i da pronađu pesmu koja najbrže opušta.

Reč je o pesmi pod nazivom “Weightless” benda Marconi Union.

Istraživači iz Velike Britanije tražili su od učesnika studije da rešavaju teške zagonetke dok su bili povezani sa nizom senzora koji su merili različite stvari kao što su moždana aktivnost, broj otkucaja srca, krvni pritisak i disanje.

Naravno, teške zagonetke su mnogima podigle nivo stresa, ali je kod osoba koji su slušali ovu pesmu taj nivo smanjen za 65 odsto u poređenju sa svima ostalima koji su učestvovali u ekspreimentu.

– Pesma sadrži konstantan ritam koji počinje sa 60 bitova po minutu i postepeno usporava na 50. Dok je slušamo, naš broj otkucaja srca postepeno pada na taj broj – objašnjava Liz Kuper, osnivač Britanske akademije zvučne terapije.

Ovo smanjenje broja otkucaja srca dovodi do smanjenja krvnog pritiska. A s obzirom na to da nema melodije koja se menja, naš mozak se “isključuje” jer ne mora da predviđa šta će se sledeće desiti, prenosi sajt Curiosity.

Zapravo, ova pesma je i napravljena kako bi se smanjio stres kod ljudi koji je slušaju. Da li radi i kod vas…?

Curiosity

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime