Otvorena izložba ‘’Veliki format’’ u Arte galeriji

0
416
Otvaranje izložbe Veliki format/ Photo: Dalibor Danilović
Oglasi

Otvaranje izložbe “Veliki format”, postavljene u četiri izlagačka prostora Arte galerije u Beogradu (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29), ispratio je veliki broj zainteresovanih posetilaca.

“Kolekcionar kao kustos i selektor” je projekat čiji cilj je da afirmiše kolekcionarstvo, ukaže na znanje koje kolekcionari poseduju i unapredi odnos privatnog i javnog kulturnog nasleđa.

Projekat je posvećen kolekcionarima, ljudima sa istinskom ljubavlju i strašću prema umetnosti, koje ih ispunjavaju i zbog kojih traju, kao i njihovom naporu da sačuvaju ili prošire svoje zbirke.

Projekat je započet 2009. godine, i do sada su u okviru projekta realizovane četiri izložbe radova iz privatnih kolekcija, uključujući i aktuelnu, na kojoj je veliki format zajednički za sve predstavljene radove.

Arte galerija je na izložbi “Veliki format” predstavila više od 50 radova, više od 30 najznačajnijih umetnika, koji su pretežno stvarali u drugoj polovini XX veka, a iz više od 15 reprezentativnih kolekcija. Neki od umetnika zastupljenih na izložbi su: Milan Konjović, Petar Lubarda, Lazar Vozarević, Mira Brtka, Dado Đurić, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Mića Popović, Petar Omčikus, Damnjan, Bora Iljovski, Mrđan Bajić i Dušan Džamonja… autori koje ARTE galerija i inače zastupa.

Zbog svojih dimenzija, ali i činjenice da dela pripadaju privatnim kolekcijama, javnost do sada nije imala priliku da vidi većinu dela predstavljenih na ovoj izložbi.

Selekcija umetničkih dela velikog formata ne čini sistematski, već tematski prikaz dela u kojima su umetnici izrazili svoj pun potencijal i dostigli status remek-dela muzejske vrednosti.

Radovi velikog formata predstavljaju specifičan slučaj u kolekcionarskoj praksi. Umetnička dela velikog formata najčešće su bila rezervisana za javne institucije, te je do njih nekada bilo i nemoguće doći. Kolekcionari koji uspeju da za svoju kolekciju pribave jedan monumentalni rad, suočavaju se sa problemima njegovog održavanja i odlaganja.

Samo mali broj kolekcionara uspeo je da se uzdigne, i uz dodatne napore formira posebne prostore za izlaganje dela, omogućivši optimizaciju doživljaja sagledavanja i prikazivanja ovih umetnina.

Otvaranje izložbe Veliki format/ Photo: Dalibor Danilović
Otvaranje izložbe Veliki format/ Photo: Dalibor Danilović

Izložba je veoma kompleksna i sadrži veliki broj dela, te je postavljena na sve četiri lokacije Arte galerije u Beogradu.

Predstavljena su dela koja su fokusna težišta kolekcija u kojima se nalaze, a publikacija koja prati izložbu sadrži više od 200 reprodukovanih dela i tekst koji opisuje istorijat velikog formata na našim prostorima i šire, sa naznakama o privatnim kolekcijama koje ga baštine.

U pripremi je obimna dvotomna publikacija, koja će biti objavljena tokom trajanja izložbe, za koju piše deset istaknutih istoričara i teoretičara umetnosti, a koja će u jednakoj meri biti posvećena i radovima iz javnih i radovima iz privatnih kolekcija, iz oblasti slikarstva, skulpture, arhitekture, primenjene, interdisciplinarne i konceptualne umetnosti sa naših prostora.

Izložba “Veliki format” biće otvorena za posetioce do 15. juna 2022. godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime