Otkrivene nominacije za Rock & Roll Hall of Fame, na spisku je 14 muzičkih legendi

0
333
Rock & Roll Hall of Fame/Photo: cleveland.com
Oglasi

Misi Eliot, Vili Nelson, Kejt Buš, Iron Maiden, Sindi Loper, Šeril Krou i posthumno Džordž Majkl i grupa Soundgarden, samo su neka od slavnih muzičkih imena koja su ove godine zaslužila nominaciju za ulazak u Kuću slavnih rokenrola.

Spisak od 14 nominovanih muzičkih imena i bendova za ulazak u prestižnu klivlendsku dvoranu “odraz je bogatstva muzike i različitih žanrova, od kantrija, soula i hip-hopa, preko metala i granžda, do popa i rokenrola”, saopštili su čelnici Rock & Roll Hall of Fame.

2023 Nominee Announcement

Announcing the #RockHall2023 Nominees. The Fan Vote is now open: rockfa.me/FANVOTE23

Posted by Rock & Roll Hall of Fame on Wednesday, 1 February 2023

Pored nabriojanih, nominovani su i Rage Against the Machine, The Spinners, A Tribe Called Quest, White Stripes, Joy Division/New Order, i Voren Zivon koji ulaze u trku za Roknerol kuću slavnih za 2023. godinu.

– Ova neverovatna lista nominovanih reflektuje svu različitost umetnika i muzike kojima Rokenrol hol slavnih odaje počast i koje slavi. Ovi umetnici su napravili sopstveni muzički zvuk i uticali na generacije umetnika koji su krenuli njihovim stopama – kazao je Džon Sajks, predsednik Fondacije RnR Hall of Fame.

Alanis Moriset odbila da peva na ceremoniji Rock & Roll Hall of Fame  – zbog seksizma

Osam imena od 14 nominovani su prvi put. To su: Šeril Krou, Misi Eliot, Joy Division (odnosno New Order), Sindi Loper, posthumno Džordž Majkl, Vili Nelson, White Stripes i Voren Zivon.

Rock & Roll Hall of Fame, logo

A zanimljivo je da su i Eliotova i nekadašnji duo White Stripes  dobili nominaciju čim su ispunili prvi uslov za kvalifikaciju. Da bi neko bio uzet u obzir da bude nominovan za Dvoranu slavnih rokenrola neophodno je da prođe 25 godina od izlaska prvog profesionalnog snimka (singla ili albuma).

Rob Halford se naljutio što Judas Priest neće biti “regularno” primljeni u Hall of Fame: Kako je mogao Black Sabbath?

Neka od imena, tačnije bend A Tribe Called Quest i britanska kantautorka Kejt Buš bili su nominovani i prošle godine, međutim nisu dobili dovoljno glasova kako bi bili uvršćeni u Rock & Roll Hall of Fame.

Pre 37 godina Elvis Prisli, Džejms Braun, Litl Ričard, Badi Holi, Rej Čarls, Fets Domino, Čak Beri, Sem Kuk, Everly Brithers i Džeri Li Luis bili su prvi muzičari koji su ušli u novoosnovanu Rokenrol kuću slavnih. Ideja Ahmeta Erteguna, tadašnjeg direktora Atlantic Recordsa i Jana Venera, osnivača časopisa Rolling Stone, bila je da Dvoranom slavnih rokenrola, sa sedištem u Klivlendu, u američkoj državi Ohajo, odaju počast istaknutim umetnicima i njihovim dostignućima kroz istoriju popularne muzike.

Bura oko ulaska Eminema u R’n’R Hall of Fame, oglasio se izvršni direktor: Njegova muzika je podjednako “teška” kao i metal…

O 14 aktuelnih nominovanih će odlučivati više od hiljadu umetnika, istoričara i profesionalaca iz muzičke industrije. Takođe, mogu da glasaju i obični “smrtnici” online, kao i u samom muzeju u Klivlendu.

Ko će od ovih njih imena biti uvršćen u Hall of Fame znaće se u maju, dok će svečana ceremonija “ulaska” odabranih muzičara u klivlendsku kuću biti održana na jesen.

HL/Izvor: rollingstone,com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime