Otkriven identitet čoveka sa čuvenog omota albuma Led Zeppelin IV

0
250
Led Zeppelin IV, cover
Oglasi

Legendarni četvrti album Led Zeppelina objavljen je pre tačno 52 godine, a njegov omot je od tada predmet brojnih nagađanja, čak se za njega vezuju rune, tarot i okultizam.

Najveća misterija je upravo identitet čoveka na slici, urbano nazvanog “Pustinjak” koji se nalazi na fotografiji, a na leđima nosi teret pruća.

U šupi na Novom Zelandu otkriven snimak koncerta Led Zeppelina star 49 godina….

Originalna priča kaže kako je Robert Plant naišao na ovu sliku u prodavnici polovne robe u Berkširu, dok je išao na snimanje u Hedli Grandž. Neki su tvrdili da je starac Henri “Brašer” Mils, poznati hvatač zmija iz viktorijanskog doba, koji je živeo u Hempširu, dok je Džimi Pejdž navodno primetio njegovu sličnost sa “Old George” Pikingilom – koji je sarađivao sa Alisterom Kroulijem u kultu.

Džimi Pejdž veruje da je rif iz “Kashmira” najbolji u karijeri Led Zeppelina, a evo ko je ustvari “kriv” za njegov nastanak…

Očekivano, Pejdž nije bio voljan da pruži dodatne detalje.

– Omot je trebalo da bude nešto što će drugi ljudi da tumače, a ne da ja zapravo sve iznesem – rekao je za Times 2010. i dodao:

– To bi celu stvar učinilo prilično razočaravajućom na tom nivou ličnog doživljaja u muzici.

Sada je misterija rešena, nakon što je originalna slika pronađena tokom istraživanja za predstojeću izložbu u muzeju Viltšir u Devizesu.

Sliku je u starom albumu otkrio Brajan Edvards, gostujući istraživač sa Regionalnog istorijskog centra na Univerzitetu Zapadne Engleske, koji je, pošto je bio obožavalac Led Zeppelina, odmah prepoznao sliku.

– Oni su stvarali muziku koja me prati od tinejdžerskih godina – kaže Edvards. – Zato se stvarno nadam da će otkriće ove viktorijanske fotografije zadovoljiti i zabaviti Roberta, Džimija i Džona Pola.

Džimi Pejdž objavio davno izgubljenu pesmu Led Zeppelina, preteču legendarne “The Rain Song”…

Dalja istraživanja nagovestila su moguće kandidate za fotografa i za njegovu temu. Deo potpisa koji se podudara sa rukopisom u albumu sugeriše da je čovek iza kamere bio učitelj fotografije Ernest Hauard Farmer (1856-1944), dok je pognuta figura verovatno Lot Long – takođe poznat kao Lot Longijer – zanatlija koji je postavljao tradicionalni slamnati krov, iz malog grada Mere u jugozapadnom Viltširu. Lot je rođen 1823, a umro 1893.

Ovo je najmisterioznija pesma na svetu… Decenijama niko ne uspeva da otkrije ni naziv ni autora

Farmerova fotografija biće uključena u izložbu “Viltšir Tačer: fotografsko putovanje kroz viktorijanski Veseks”, koja bi trebalo da bude otvorena u Muzeju Viltšira na proleće 2024.

– Kroz izložbu ćemo pokazati kako je Farmer uhvatio duh ljudi, sela i pejzaža Viltšira i Dorseta koji su bili u velikoj meri kontrast njegovom životu u Londonu – kaže Dejvid Doson, direktor muzeja.

– Fascinantno je videti kako je na ovu temu ruralnih i urbanih kontrasta uticao Led Zeppelin i učinio je kultim omotom albuma, mnogo decenija kasnije.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime