Otkazana premijera “Poslednjeg scenariste”, prvog filma koji je napisao Chat GPT 4.0

0
96
The Last Screenwriter, promo
Oglasi

Svetska premijera prvog dugometražnog filma čiji je scenario u potpunosti napisala veštačka inteligencija otkazana je posle velikog broja negativnih reakcija.

Film pod nazivom “The Last Screenwriter” (Poslednji scenarista) trebalo je da bude premijerno prikazan u nedjelju, 23. juna u bioskopu “Princ Čarls” koji se nalazi u Vest Endu u Londonu. Bioskop je na društvenim mrežama objavio da se projekcija filma, čiji je scenario u potpunosti zasluga Chat GPT 4.0, neće održati, preneli su mediji.

Džordž R. R. Martin, autor “Igre prestola” tuži Open AI, vlasnika ChatGPT-a

Zvanično saopštenje bioskopa “Princ Čarls” glasi:

“Povratne informacije koje smo dobili u poslednja 24 sata nakon što smo oglasili film ističu jaku zabrinutost mnogih u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije umesto scenarista, što ukazuje na širi problem unutar industrije”.

Režiser filma, Peter Luisi, kaže da ga je bioskop obavestio da je projekcija otkazana nakon što su dobili više od 200 pritužbi na događaj.

Salman Ruždi pravo u centar: Veštačka inteligencija je pretnja samo za neoriginalne pisce

“Poslednji scenarista”, sa Nikolom Poplom u glavnoj ulozi, je švajcarska produkcija koja opisuje priču o slavnom scenaristi čiji svet se ruši kada otkrije najsavremeniji sistem za pisanje scenarija pomoću veštačke inteligencije, koji ne samo da se podudara s njegovom veštinom, već ga čak nadmašuje u empatiji i razumevanju ljudskih emocija.

The Last Screenwriter, promo

Scenario za film, uključujući zaplet, likove i dijaloge, napisao je Chat GPT 4.0 – Open AI jezički model chatbot, nakon što je režiser filma dao jednostavan zadatak AI botu koji je glasio: “napiši zaplet za dugometražni film u kojem scenarista shvata da je manje dobar od veštačke inteligencije u pisanju”. Luisi kaže da su mnogi filmovi obrađivali koncept čoveka protiv mašine; ovo je isto, ali iz perspektive mašte veštačke inteligencije.

Devojka koja ne postoji objavila svoju prvu pesmu… Kompozitorski debi AI “kantautorke” dočekan “na nož”, kako se vama sviđa?

Svi plakati i najave vezane za premijeru uklonjeni su iz bioskopa. Ipak, privatna projekcija za glumačku ekipu i ekipu filma i dalje će se održati u Londonu. Otkazivanje je izazvalo podeljene reakcije na društvenim mrežama, pri čemu su neki pohvalili bioskop zbog integriteta i stava prema problemima u industriji, dok su ga drugi optužili za gušenje važnih diskusija o uticaju veštačke inteligencije na umetnost.

Scenario za novu epizodu “South Parka” napisala – veštačka inteligencija

Ovo se dešava u trenutku kada se cela industrija bavi pitanjem opsežne upotrebe veštačke inteligencije u kreativnim umetnostima, što dovodi do velikog gubitka poslova i obezvređivanja ljudske kreativnosti.

HL/Izvor: mulj.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime