Otkad se policija bavi lektirom? Oglasio se srpski PEN centar povodom zahteva da se roman “Dorotej” ukloni iz školskog programa

0
128
Dorotej/Photo: Laguna/freepik
Oglasi

Srpski PEN centar povodom zahteva da se roman “Dorotej” ukloni iz školske lektire.

Zaprepašćeni smo vestima da je Sindikat zaposlenih policije zatražio od gimnazija i srednjih škola u Srbiji da se roman “Dorotej”, čiji je autor ugledni pisac Dobrilo Nenadić (1940-2019), ukloni iz školske lektire, saopštio je Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Udruženje ovaj zahtev osuđuju i smatraju ga neprihvatljivom slikom javnog govora. .

“Osuđujemo zahtev Sindikata zaposlenih policije prepoznajući u njemu elemente cenzure i zabrane koji moraju biti odbačeni u našem društvu. Takav zahtev proistekao je iz potpuno pogrešnog čitanja književnosti. Osim što je izraz nerazumevanja književnosti, ovaj zahtev je i neprihvatljiva slika javnog govora i društvenog stanja u našoj zemlji”.


Zahtev objavljen na FB stranici

Da podsetimo, u zahtevu koji je objavljen na Facebook stranici Sindikata zaposlenih policije, od gimnazija se traži informacija da li je “Dorotej” obavezna knjiga, da li su stručna lica zadužena za obrazovni sadržaj dece pročitala ovaj roman i ko je i kada naložio obrazovnim ustanovama uvođenje “Doroteja” u nastavu.

Uz konstataciju da je sadržaj u ovoj knjizi neprikadan za školski uzrast, sindikat traži od gimnazija i odgovore da li su roditelji obavešteni “u vezi navedene knjige”, da li su gimnazije dobile saglasnost roditelja da njihova deca uče ovakve sadržaje i da li se zaposleni u gimnazijama slažu da deca uče ovakve sadržaje.

 


“O lektiri i književnosti ne može odlučivati nijedan policijski organ, uključujući i bilo koji sindikat policije. Policija treba da, u skladu sa zakonom, brine o bezbednosti građana, a ne o tome šta građani misle i pišu“. Srpski PEN centar najodlučnije odbacuje svaki pokušaj da se književnost svede na pitanje moralno-političke podobnosti, političkog utilitarizma ili političke korektnosti“ , navodi se u saopštenju. UO Srpskog PEN centra.

Iz ovog udruženja poručuju da su “začuđeni odlukom dve gimnazije da samovoljno izostavi roman Dobrila Nenadića “Dorotej” iz školske lektire i da pružaju podršku gimnazijskim profesorima književnosti u odbrani svog profesionalnog integriteta”.

“Pitanje lektire je važno i o njemu se može raspravljati u stručnim, profesionalnim, akademskim i književnim krugovima”, ističe na kraju saopštenja Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime