ORGAZAM U GLAVI… Evo šta sve dobro muzika može da uradi za naš mozak

0
274
Oglasi
Photo: AleX
Photo: AleX

Neka muzika te navodi da cupkaš u ritmu, druga te inspiriše da izađeš na ulicu i promeniš svet. Muzika, svakako, utiče na ljudsko biće na zaista poseban način.

Ako ti se neka kompozicija posebno dopadne, tvoj mozak pokreće autonomni senzorni meridijalni refleks, poznatiji i kao ASMR, koji deluje kao da nežni trnci prolaze kroz mozak ili skalp glave. U pitanju je svojevrstan prirodni kick, prirodni osećaj nagrade kojeg neki stručnjaci nazivaju i “orgazmom glave”.  Neki čak u ovom fenomenu pronalaze objašnjenje za svedočanstva vernika o osećaju kretanja više sile kroz njihovo telo tokom verskih obreda.

Što naučnici više otkrivaju o ASMR, to smo sve uvereniji da je u pitanju nešto zaista specifično. Tako nova studija, objavljena u časopisu The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, otkriva da deo mozga zadužen za ASMR ostaje očuvan i u slučaju oboljenja od Alchajmerove bolesti. Alchajmer ljude uvodi u stanje potpune konfuzije, a studija dokazuje da muzika može da “izdigne” ljude iz te maglovitosti i vrati ih, makar nakratko, u stanje normalne svesti.

Ovaj fenomen je primećivan i ranije, u više navrata, ali je retko studiozno proučavan. Jedna od najpoznatijih priča je ona o čoveku po imenu Henri, koji je u pesmama iz svoje mladosti pronalazio izlaz iz demencije, a koju možete da pogledaze u videu ispod.

Doktor Džef Anderson, profesor-saradnik na Katedri za radiologiju na univerzitetu Utah Health i jedan od autora pomenute studije, objasnio je laički šta je tačno utvrđeno tokom istraživanja.

– U današnjem društvu, dijagnoze demencije postaju sve češće i njihov tretman zahteva sve veće resurse. Niko ne kaže da će puštanje muzike biti lek za Alchajmerovu bolest, ali bi moglo da simptome učini podnošljivijima, smanji troškove brige o obolelima i unapredi njihov kvalitet života – zaključuje Anderson.

HL/Izvor: bosonoga.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime