ON JE BIO TA PRAVA “ZLICA OD OPAKA”… Evo kako je Volt Dizni uništio karijeru glumici koja je dala glas Snežani

0
594
Oglasi
Adriana Caselotti/YouTube printscreen
Adriana Caselotti/YouTube printscreen

Prvi dugometražni film Volta Diznija “Snežana i sedam patuljaka” doneo mu je slavu i novac bez kojih čitava imperija koju danas povezujemo sa njegovim imenom verovatno ne bi ni postojala. Iako su mnogi bili skeptični po pitanju ovog filma, premijera je privukla najznačajnija imena tadašnjeg Holivuda, a reakcija publike je bila bolja nego što je bilo ko mogao da sanja. Nažalost, jedan od najslavnijih animiranih filmova svih vremena glavnoj glumici, koja je dala glas Snežani, ne samo da nije doneo zasluženu slavu i bogatstvo, već joj je sasekao karijeru u korenu.

I to najvećim delom upravo zbog samog Volta Diznija.

Sve je počelo 21. decembra 1937. godine, kada je premijera “Snežane i sedam patuljaka” u čuvenom Carthay Circle teatru okupila najsjanija imena tadašnjeg Holivuda – bili su tu Keri Grant, Marlen Ditrih, Džudi Garland, Karol Lombard, Džinđer Rodžers i mnoge druge poznate face, zbog kojih se publika gurala oko teatra satima. I među svim tim legendama jedna mlada žena bez koje ovaj film ne bi bio isti je prošla totalno nezapaženo. Neno ime je bilo Adriana Kaseloti i imala je svega 19 godina kada je dobila ulogu usamljene, izgubljene princeze Snežane i to sasvim slučajno. Njen otac je bio učitelj pevanja kojeg je Dizni kontaktirao u potrazi za odgovarajućim tananim ženskim glasom, a mlada Adriana je preklinjala tatu da joj da priliku da se okuša na audiciji – što je na kraju i dobila. Njen glas je oduševio muzičkog direktora Frenka Čerčila, koji je ostao bez daha kada je čuo kako Adriana peva čuvenu numeru “Someday My Prince Will Come” bez ikakve prateće muzike. Iako je posle nje na audiciji bilo još 148 devojaka, mlada Adriana je dobila ulogu života.

Kada je snimanje konačno krenuo, mlada glumica i pevačica je sve svoje numere snimala u pratnji klavira, a ne čitavog orkestra, i bez prisustva ostalih glumaca. Kako se posle ispostavilo, Adriana nije ni znala da je u pitanu dugometražni film. Dobijala je 20 dolara po danu i tokom čitavog snimanja filma je zaradila 970 dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=P5Z-fMI8xlQ

Snimanje ovog filma je potrajalo mnogo duže nego što je bilo planirano i kako su svi počeli da gube veru u negov uspeh, Volt Dizni je postajao sve uvereniji da će biti veliki hit. Na kraju je čak i stavio svoju kuću pod hipoteku da bi uspeo da pokrije sve troškove trogodšnjeg snimanja, koje je na kraju koštalo ukupno oko milion i po dolara. Kada je sve bio spremno i baš onako savršeno kako je Volt želeo, došlo je vreme za čuvenu premijeru – na koju mlada Adriana čak nije bila ni pozvana. Ipak, rešila je da se pojavi i to zajedno sa Harijem Stokvelom, koji je dao glas princu.

– Devojka na ulazu nam je tražila da pokažemo karte, a ja sam joj rekla ‘Ja sam Snežana, a on je princ’ na šta je devojka odgovorila ‘Ne zanima me čak i da si veštica, ne ulaziš unutra bez karte’. Tako da smo sačekali da devojka pogleda na drugu stranu i provukli se iza nje. Potrčala je za nama, ali smo uspeli da pobegnemo na balkon gde nije mogla da nas nađe – ispričala je Kaseloti za magazin “Animation” mnogo godina kasnije.

Adriana Caselotti/YouTube printscreen
Adriana Caselotti/YouTube printscreen

Kao da to nije bilo dovoljno veliko poniženje, kada je projekcija završena i kada su na velikom platnu počela da se nižu imena svih onih koji su učestvovali u pravljenju filma, njenog imena tu nije bilo – kao ni imena ostalih glumaca koji su oživeli čuvene likove. To nije bilo slučajno, jer je Volt jako dobro znao šta i zašto radi.

– Volt Dizni je smatrao da će iluzija biti pokvarena ako ljudi budu znali ko su glumci koji su dali glasove – otkrila je Adriana.

Zapravo, Dizni je bio toliko rešen u tome da ništa ne pokvari tu iluziju da upravo zbog toga glumicu nije pozvao na premijeru, a nešto kasnije joj je zabranio i da se pojavi u radio emisiji Jack Benny show – u to vreme najpopularnijoj emisiji u Americi. Kako bi svoju Snežanu sačuvao samo za taj svoj film, Dizni je dao sve od sebe da osujeti svaki njen pokušaj da pronađe neku novu ulogu i da nastavi sa karijerom (koja bi po svim pravilima nakon tako uspešnog filma trebao da procveta) i vremenom je doveo do toga da niko nije želeo ili smeo da sarađuje sa Adrianom. Glumica je jednom prilikom čak i tužila Diznija zbog svega, ali je izgubia.

Volt Dizni/Photo: wikipedia.org
Volt Dizni/Photo: wikipedia.org

“Snežana” je na kraju bila toliki hit da je Dizni od zarađenog novca kupio zemljište od 50 ari u Burbanku, gde je sagradio veliki kompleks za snimanje koji se i danas koristi. Međutim, žena koje je oživela Snežanu je pala u potpuni zaborav. Na kraju je dobila posao kod Diznija, gde je učestvovala u promotivnim turnejama obučena kao Snežana. To je trajalo dok nije ušla u četrdesete godine, kada su deca počela da primećuju da je Snežana “stara”. Nikad nije uspela da se ostvari kao glumica. Preminula je 1997, u 80. godini.

Izvor: Noizz.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime